Un nou lot de e-mailuri ale candidatei democrate la alegerile prezidenţiale americane se află în mâinile FBI, iar justiţia a ordonat difuzarea acestora.
Afacerea e-mailurilor lui Hillary Clinton continuă. A debutat în vara lui 2014, în interiorul administraţiei americane, și a otrăvit viaţa publică a candidatei democrate la președinţie din martie 2015. La începutul săptămânii, a cunoscut un nou puseu o dată cu ordinul justiţiei americane de difuzare a 14.900 documente din corespondenţa sa electronică, necunoscute până acum.
Această obligație revine Departamentului de Stat, în cadrul anchetei FBI privind utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de mesagerie privat în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat, între anii 2009 și 2013. Câteva mii de e-mailuri au fost făcute publice în septembrie anul trecut. O audienţă a fost fixată pe 23 septembrie pentru stabilirea calendarului precis al difuzării e-mailurilor și este posibil ca unele să fie făcute publice înaintea alegerilor din data de 8 noiembrie, la înfruntarea finală dintre democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump.
Luni, alte e-mailuri ale lui Hillary Clinton au fost difuzate de grupul conservator Judicial Watch, care le-a obţinut prin decizia justiţiei. Potrivit JW, care duce o luptă de gherilă judiciară împotriva lui Hillary Clinton, corespondenţa demonstrează că donatorii fundaţiei caritabile a familiei Clinton au căutat să o contacteze când era secretar de stat. În replică, Departamentul de Stat estimează că nu a fost nimic neobișnuit în încercarea responsabililor fundaţiei de a se întâlni cu Hillary Clinton, precizând că secretarii de stat și consilierii lor primesc des astfel de cereri.
Colin Powell, fost secretar de stat, a dezminţit, în revista People, informaţiile potrivit cărora Hillary Clinton a utilizat la sugestia sa un sistem de mesagerie personal.
Fundaţia se reinventează
Atacată de criticile republicanilor, „Foundation Bill, Hillary & Chelsea Clinton“ se va reforma, pentru evitarea oricărui conflict de interese în cazul victoriei candidatei democrate în alegerile din noiembrie, a confirmat Bill Clinton luni, detaliind tranziţia avută în vedere. Fundația caritabilă – care a colectat circa 2 miliarde dolari, de la crearea sa în 2001, pentru acţiuni în domeniul sănătăţii, dezvoltării și climatului – este acuzată de tabăra republicană că ar fi modalitatea prin care familia Clinton face trafic de influenţă. Afacerea riscă să sporească neîncrederea electoratului faţă de candidata democrată.
Donald Trump, care o califică pe Hillary Clinton drept „nemernică“, mizează din ce în ce mai mult pe această carte și a cerut închiderea fundaţiei. „Clintonii au petrecut decenii umplându-și buzunarele, ocupându-se de donatori în loc de americani. Este vizibil acum că fundaţia familiei Clinton este întreprinderea cea mai coruptă din istoria politică americană“ și „trebuie închisă imediat“.
Potrivit lui Bill Clinton, reformele fundaţiei au în vedere „eliminarea îngrijorărilor legitime asupra unor potenţiale conflicte de interese“. Vor fi acceptate doar donaţiile provenite de la cetăţeni americani, rezidenţi permanenţi sau de la fundaţii americane independente, iar instituția va fi rebotezată „Fundaţia Clinton“. Hillary Clinton va demisiona din consiliul de administraţie, iar acţiunile internaţionale ale fundaţiei, finanţate prin donaţii din partea guvernelor străine, vor fi transferate „altor organizaţii care se vor angaja să continue munca“.
Donatorii Fundaţiei Clinton au avut acces privilegiat la Hillary Clinton în perioada în care era secretar de stat, demonstrează e-mailurile adjunctei șefului de cabinet al fostei șefe a diplomaţiei americane.