15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDupă doi ani în fruntea CFR, a rămas cu 3 milioane de...

După doi ani în fruntea CFR, a rămas cu 3 milioane de euro

Pentru neconcordanţele privind averea lui Alexandru Noapteş, ANI a sesizat Curtea de Apel. Noapteş, care este judecat şi pentru corupţie, a mai ieşit în evidenţă prin cheltuielile exorbitante făcute în magazinele de lux din SUA şi Europa.

 

Alexandru Noapteş, fostul baron al CFR sub mandatele miniştrilor Gheorghe Dobre, Ludovic Orban şi Radu Berceanu, nu poate justifica aproape trei milioane de euro din averea pe care o deţine. Cel puţin aşa susţine Agenţia Naţională de Integritate, ai cărei inspectori au constatat că, după ce Noapteş a ocupat poziţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR Călători  (între 2005 şi 2009), există o diferenţă de peste 9,8 milioane lei între averea dobândită şi veniturile realizate între anii 2005 şi 2007. Practic, averea fostului boss al CFR depăşeşte cu mult posibilităţile asumate public de acesta.

Ancheta în cazul Noapteş a demarat la începutul lunii decembrie a anului trecut. În perioada în care a condus CFR Călători, acesta s-a remarcat prin mai multe achiziţii la suprapreţ făcute de instituţia pe care o conducea. În plus, presa tabloidă l-a surprins la volanul unei limuzine Hummer, dar şi la cumpărături costisitoare,în SUA şi Europa. Chiar în vara anului 2006, cei 72.000 dolari cheltuiţi rapid de Alexandru Noapteş în câteva magazine de lux din New York ar fi atras atenţia FBI.

Diferenţele

Acum, potrivit ANI, veniturile totale obţinute în perioada 2005-2007 de fostul şef al CFR Călători şi soţia acestuia, Alexandru şi Manuela Noapteş, au fost de 816.789 lei (peste 232.000 euro). Totuşi, conturile şi proprietăţile celor doi soţi depăşesc trei milioane euro.

Prin urmare, inspectorii de integritate au decis sesizarea Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2005-2007 de către Alexandru Noapteş. Practic, judecătorii bucureşteni urmează să îi ceară fostului director al CFR Călători să justifice toţi banii şi toate proprietăţile deţinute. Dacă nu va putea face acest lucru, bunurile ar putea fi confiscate.

Judecat pentru corupţie

În august 2010, DNA anunţa trimiterea în judecată a lui Alexandru Noapteş şi a altor câtorva foşti subordonaţi pentru  abuz în serviciu contra intereselor pu-blice, cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că instituţia condusă de Noapteş, CFR Călători, a cumpărat la su–pra–preţ, în perioada martie-octombrie 2005, şase automotoare cu remorcă la mâna a doua, aduse din Germania. Preţul ar fi fost ridicat artificial, prin acceptarea  unor intermediari între firma proprietară şi CFR Călători.

În acest fel, preţul automotoarelor secondhand a crescut de aproximativ 16 ori, de la 120.000 euro la aproape două milioane euro. Prejudiciul reţinut în dauna SNTF „CFR Călători” depăşeşte 2,8 milioane lei.  Text Box:  

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă