11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDupă confiscarea companiei ucrainene de stat, noile autorităţi vor să o vândă...

După confiscarea companiei ucrainene de stat, noile autorităţi vor să o vândă ruşilor

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hârtiile de înglobare a Crimeii în Rusia că Gazprom s-a şi prezentat pe ţărmul Mării Negre. Gigantul energetic rus Gayprom caută acces la resursele de ţiţei şi gaze din apele teritoriale ale Crimeii, teritoriu anexat recent de Rusia.

„Gazprom au venit primii cu această solicitare”, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti Rustam Temirgaliev, vicepremier al Crimeii. Parlamentul regiunii, care a refuzat să recunoască noul guvern ucrainean şi a organizat un referendum local de separare faţă de Ucraina, a stabilit că zona alipită la Rusia include, de asemenea, “platoul continental şi zona economică exclusivă din Marea Neagră”. Potrivit lui Temirgaliyev, aproximativ 1,5 miliarde metri cubi de gaz metan sunt extrase anual din Crimeea.

Transferul exploatărilor de gaz din mâna statului ucrainean către ruşi nu este însă atât de simplă şi presupune câţiva paşi. Una dintre primele decizii ale autorităţilor separatiste din peninsulă după referendumul de duminică a fost să “naţionalizeze” compania locală Ciornomornaftogaz – care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră -, filiala operatorului public ucrainean Naftogaz. Compania exploatează 17 zăcăminte, dintre care 11 de gaze naturale, două de petrol şi patru de gaz condensat şi dispune de 13 platforme offshore, în Marea Azov şi în Marea Neagră. Compania are peste 4.000 de angajaţi.

Odată confiscată de la ucraineni, compania locală urmează să fie vândută, cel mai probabil, ruşilor. Vicepremierul din Crimeea, Rustam Temirgaliev, a declarat pentru cotidianul Kommersant că licitaţia pentru “privatizarea” companiei va fi lansată în scurt timp, iar Gazprom şi-a manifestat interesul.

Vicepreşedintele Ciornomornaftogaz a dezvăluit încă de săptămâna trecută, într-un interviu pentru ediţia online a revistei ucrainene Forbes, că reprezentanţi ai puterii locale proruse au venit să-şi instaleze oamenii la conducerea companiei, însoţiţi de persoane înarmate. “Erau şi patru reprezentanţi ai Gazprom”, a afirmat Volodimir Pletciun. “Au început rapid să verifice documentele”, a adăugat el.

5% din gazele Ucrainei, vin din Crimeea

Compania Ciornomornaftogaz a produs 1,6 miliarde de metri cubi de gaze în 2013, ceea ce înseamnă peste cinci procente din producţia Ucrainei. De asemenea, aceasta reprezintă o creştere cu 40%, în raport cu 2012 şi un volum suficient pentru a asigura necesarul de consum al Crimeii.

Analistul Dmitro Marunici de la Institutul de studii energetice din Kiev consideră că, în acest caz, nu este vorba despre “pierderi critice” pentru Ucraina. “Tot gazul extras de companie ajunge la consumatorii din Crimeea, ceea ce înseamnă că locuitorii din estul Ucrainei nu vor fi afectaţi”, a explicat el.

Pierderea este mai dureroasă pentru Kiev din punct de vedere simbolic, mai ales că, în ultimii ani,
Ucraina şi-a intensificat eforturile în vederea reducerii dependenţei de importurile de gaze din Rusia. Astfel, sume mari au fost investite în modernizarea echipamentelor companiei, care are în vedere dublarea producţiei până în 2015, dar şi pentru construirea de noi gazoducte spre sudul Ucrainei.

În consecinţă, Kievul ar putea fi nevoit să cumpere de la Gazprom la un preţ ridicat gazele extrase de compania Ciornomornaftogaz.

“Mai mult de jumătate din producţia de gaz prevăzută până în 2015 va fi vândută pe plan local la un preţ scăzut”, au apreciat analiştii de la Société Générale într-un raport pentru clienţi. “Estimăm că restul va fi vândut Ucrainei, unde preţurile corespund contractelor pe termen lung aplicate la nivelul UE”, care asigură cea mai mare parte a profiturilor Gazprom, au adăugat analiştii.

Un conflict întins pe mulţi ani

Analiştii anticipează însă proceduri complicate la Curtea internaţională de Arbitraj în vederea contestării proprietăţii asupra companiei, ţinând cont e statutul contestat al Crimeii şi de faptul că Occidentul refuză să recunoască alipirea la Rusia.

“Conflictul va dura mai mulţi ani”, confirmă Valeri Nesterov, analist la Sberbank CIB, din Moscova. “Achiziţia este politică. Valoarea companiei este scăzută, dar, în condiţiile în care se află pe teritoriul nostru (al Rusiei – n.r.) este corect să o cumpărăm”, a explicat el.

Pentru Gazprom, producătorul de hidrocarburi din Crimeea reprezintă doar o mică parte. Valoarea companiei este estimată de analişti la o sumă între 500 şi 800 de milioane de dolari, cu mult mai puţin decât cele 25 de miliarde obţinute de compania rusă în primele nouă luni are anului 2013. În plus, producţia şi rezervele de care dispune reprezintă doar 0,5 la sută din cele ale Gazprom.

 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă