15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDuma de Stat a adoptat un proiect de lege privind stocarea datelor...

Duma de Stat a adoptat un proiect de lege privind stocarea datelor personale ale ruşilor

Kremlinul susţine că legea vizează protecţia datelor personale, însă unii critici se tem că actul normativ are, de fapt, scopul să reducă la tăcere reţele de socializare ca Twitter sau Facebook şi că Guvernul rus urmează să caute să obţină un acces mai important la datele utilizatorilor. Reţelele de socializare au fost utilizate pe larg de către protestatari în cursul unor mitinguri fără precedent, după revenirea preşedintelui Vladimir Putin la putere în 2012.

Unii analişti afirmă că există temeri potrivit cărora Rusia ar putea crea o versiune închisă şi cenzurată a Internetului pe teritoriul rusesc, relatează BBC News online, potrivit Mediafax.

Pentru a deveni lege, proiectul este necesar să fie adoptat şi de către Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, şi să fie promulgat de către Putin. În acest caz, noile reguli vor intra în vigoare din septembrie 2016, dar textul va oferi Guvernului baza legală să închidă site-urile neobediente.

"Scopul acestei legi este să creeze (alt) pretext semilegal pentru a închide Facebook, Twitter, YouTube şi toate celelalte servicii", a declarat Anton Nosik, expert şi blogger, pentru agenţia Reuters. "Scopul final este să închidă gurile, să aplice cenzura şi să conducă la o situaţie în care afacerile în domeniul Internetului nu vor mai putea să existe şi funcţioneze în mod normal", a adăugat el.

La introducerea proiectului în Legislativ, iniţiatorul acestuia, parlamentarul Vadim Dengin, a declarat că "cei mai mulţi ruşi nu vor ca datele lor să plece din Rusia în Statele Unite, unde pot fi piratate şi date infractorilor". "Vieţile noastre întregi sunt stocate acolo", a subliniat el, adăugând că este necesar ca firmele să construiască baze de date în Rusia.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă