19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDuelul TV Sarkozy-Hollande, încheiat fără câştigător

Duelul TV Sarkozy-Hollande, încheiat fără câştigător

După ce actualul preşedinte al Franţei nu a reuşit, în singurul duel televizat dinaintea alegerilor care vor avea loc duminică, să-i dea lovitura decisivă contracandidatului socialist, şansele sale de a rămâne în Palatul Élysée sunt considerate aproape nule.

 

Cele 17,8 milioane de telespectatori care se aşteptau să vadă, în duelul dintre cei doi candidaţi la preşedinţia Franţei, un Sarkozy violent atacându-l necontenit pe un Hollande timid şi defensiv au fost cu siguranţă deosebit de surprinşi de verva şi agresivitatea socialistului. Poreclit „Budincă” de adversarii săi politici, acesta a dat dovadă de o forţă nebănuită – un comentator a observat pe reţeaua de socializare Twitter că „este pentru prima dată când cineva îşi rupe dinţii într-o budincă” – ripostând la toate atacurile lui Sarkozy şi atacându-l, la rândul său, pe acesta. „O să-l fac să explodeze”, declarase preşedintele înaintea duelului – însă la sfârşit el însuşi părea să fie mai aproape de o izbucnire nervoasă.

 

O răfuială personală

Din punct de vedere al programelor politice, nici unul dintre cei doi candidaţi nu a reuşit, probabil, să puncteze decisiv; deşi Sarkozy a reuşit să arate lipsa de realism a programului economic al lui Hollande, care a promis să creeze zeci de mii de locuri de muncă, fără să spună însă de unde ar urma să obţină banii necesari, acest lucru nu a fost suficient pentru a-l dezechilibra pe socialist. Iar faptul că în cele din urmă Sarkozy s-a văzut nevoit să recurgă la un atac aproape sub centură, declarând că nu acceptă lecţii „de la un partid care ar fi vrut să-l susţină pe Dominique Strauss-Kahn” a fost întors de Hollande împotriva preşedintelui. „Eram convins că veţi deschide subiectul”, a replicat socialistul, „dar dumneavoastră l-aţi pus pe Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar Internaţional”. 

Restul discuţiei a fost însă la fel de aprins: referitor la declaraţiile anterioare ale lui Sarkozy, care a pus proasta situaţie economică a Franţei pe seama crizei economice globale, Hollande i-a spus preşedintelui că vede lucrurile „mereu foarte simplu: nu este niciodată vina dumneavoastră”. Mai târziu, când Sarkozy s-a plâns că Hollande nu a intervenit când presa de stânga l-a numit pe preşedinte „fascist”, contracandidatul a răspuns că lui Sarkozy i-ar cădea foarte greu să treacă drept „o victimă sau un mieluşel”.

Nici încercarea lui Sarkozy de a poza, împreună cu Angela Merkel, drept salvatorul Greciei şi al zonei euro nu a avut mai mult succes; la afirmaţia preşedintelui că „Europa a reuşit să depăşească criza”, re­plica lui Hollande a sosit prompt: „Europa nu a depăşit nimic. Europa este confruntată cu o renaştere a crizei, cu o austeritate generalizată, şi asta este ceva ce eu nu îmi doresc”. Cât despre pretinsul compromis dintre Franţa şi Germania privind politica financiară a Europei, Hollande a afirmat că nu a fost vorba de nici un compromis, ci de un eşec al lui Sarkozy, care nu a reuşit să-şi impună punctul de vedere.

Presa vede un scor egal

Marea parte a presei franceze a considerat că nici unul dintre cei doi candidaţi nu şi-a putut adjudeca victoria în duelul televizat; însă, după cum a afirmat analistul politic Emmanuel Riviere, Hollande nu a avut nevoie decât să evite să comită o greşeală pentru a-şi păstra poziţia de favorit – iar Sarkozy nu a reuşit să îi dea o lovitură clară adversarului său. Totodată, mulţi au remarcat violenţa discuţiei, comparând-o cu duelul din 1988 dintre François Mitterand şi Jacques Chirac.

Nathalie Kosciusko-Morizet, purtătorul de cuvânt al lui Sarkozy, s-a arătat, conform publicaţiei germane Stern, surprinsă de „latura agresivă a lui Hollande”, mirându-se că cineva atât de „moale” în spatele camerei poate deveni atât de arogant în faţa ei, iar ministrul de Interne Claude Guéant a declarat postului de televiziune Europe 1 că socialistul s-a comportat de parcă s-ar fi aflat deja în scaunul preşedintelui. Exact acolo ar putea ajunge însă Hollande duminică, după dovada sa neaşteptată de combativitate.

Cele mai citite

Brașovul e singurul oraș din țară intrat în cursa pentru a deveni Capitală Verde Europeană

Brașovul, o nouă tentativă pentru a deveni Capitală Verde Europeană. Este singurul oraș din România care a trecut de prima etapă de evaluare și...

Un alt premier european a fost amenințat după atacul asupra premierului slovac Robert Fico

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat joi că a primit ameninţări după tentativa de asasinare a omologului său slovac Robert Fico, un website de...

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, disensiuni cu premierul Netanyahu pe tema administrării Gaza

Într-un gest public rar care ilustrează diviziunile privind direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant l-a îndemnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă