4.5 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialCentrul INFOTRAFIC. Zeci de drumuri naționale din întreaga țară, închise. Autoritățile bulgare...

Centrul INFOTRAFIC. Zeci de drumuri naționale din întreaga țară, închise. Autoritățile bulgare au suspendat circulația pe podul Calfat – Vidin, de la graniţa cu Bulgaria

UPDATE 13.34: Podul Calfat – Vidin, de la graniţa cu Bulgaria, a fost închis circulaţiei rutiere, pentru toate categoriile de autovehicule. Decizia aparţine autorităţilor bulgare, care au anunţat că toate drumurile din nordul ţării sunt închise traficului.

„În urmă cu puţin timp, autorităţile din Bulgaria au luat măsura închiderii circulaţiei rutiere pe podul de legătura cu ţara noastră între Calafat şi Vidin pentru toate categoriile de autovehicule. Poliţiştii doljeni sunt la datorie şi sprijină autorităţile, în permanenţă monitorizând traficul rutier şi informând participanţii la trafic cu privire la situaţia drumurilor din judeţul nostru. De asemenea, poliţiştii au în vedere şi verificarea pneurilor montate pe autovehicule, până în momentul de fata nefiind constatate nereguli”, se arată într-un comunicat publicat vineri la prânz de către Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj.

Măsura a fost luată din cauza condiţiilor meteorologice. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Dolj susţin că toate drumurile şi autostrăzile din zona de nord a Bulgariei sunt închise circulaţiei, din acelaşi motiv.

„Autorităţile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact româno-bulgar, cu privire la faptul că începând din această dimineaţă, toate drumurile naţionale şi autostrăzile din zona de nord a Bulgariei sunt închise pe toate direcţiile, pentru toate tipurile de mijloace de transport. În acelaşi timp, circulaţia dinspre oraşele Ruse, Silistra şi Dobrici din Bulgaria este închisă pentru toate categoriile de mijloace de transport”, a precizat subcomisar Dănuţ Rudăreanu, purtător de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră Dolj, pentru News.ro.

 

 


Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora 10.00, din cauza zăpezii şi a viscolului, sunt închise următoarele mai multe drumuri naționale.

A2 BUCUREŞTI – CONSTANŢA;

Județul Buzău: DN 2B BUZĂU – BRĂILA; DN 22 RÂMNICU SĂRAT – BRĂILA; DN 2(E85); DN 2C BUZĂU – SLOBOZIA; 

Județul Vrancea: DN 2N BOGZA – DUMBRĂVENI; DN 23A GOLOGANU – CIORĂŞTI; DN 23B MĂICĂNEŞTI – CIORĂŞTI; 

Județul Brăila: toate drumurile naționale: DN 2B; DN 22; DN 21; DN 23; DN 22B – DIG;

Județul Călărași: toate drumurile naționale: DN 3; DN 3A; DN 3B; DN 4; DN 21; DN 31; DN 41;

Județul Constanța: toate drumurile naționale: DN 3; DN 22; DN 2A; DN 3C; DN 39; DN 38; DN 22C; DN22A; DN secundare către stațiuni (39D, 39C; 39B; 39A);

Județul Ialomția: toate drumurile naționale: DN 21; DN 2C; DN 2; DN 2A; DN 1D; DN 21A;DN 3B;

Județul Galați: DN 24D TULUCEŞTI – LIMITA VASLUI; DN 22B – DIG; DN 25 ŞENDRENI – HANU CONACHI;

Județul Ilfov: DN 2 (E85); DN 4; DN 3 BRĂNEŞTI CĂTRE CĂLĂRAŞI (KM 20-25);

Județul Tulcea: DN 22(E87) MĂCIN – TULCEA CĂTRE CONSTANŢA; DN 22E GARVĂN – I.C.BRĂTIANU; DN 22D MĂCIN – HORIA – CIUCUROVA – DOUĂ CANTOANE; DN 22A CATALOI  -TOPOLOG; DN 22F NALBANT – HORIA;

Drumuri cu restricţie pentru autovehiculele cu MTMA mai mare de 3,5 tone:

Județul Buzău: DN 1B BUZĂU – LIMITĂ PRAHOVA;

Drumuri cu restricţie pentru autovehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 tone:

Județul Giurgiu: DN 5B GIURGIU – GHIMPAŢI;

Județul Galați: DN 24; DN 25; DN 25A; DN 26; DN 26A; DN 2B; DN 22B

Județul Buzău: DN 10

„Având în vedere mesajele de avertizare cu cod galben, respectiv portocaliu, referitoare la ninsoare şi viscol, (http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id=92), le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum în zonele afectate. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.)”, precizează Poliția Română.

Totodată, șoferii sunt sfătuiți să aibă în mașini haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto

Pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Tulcea şi Vrancea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări nowcasting cu cod roşu, valabile până la ora 16:00, respectiv 18:00 (http://www.meteoromania.ro/anm2/avertizari-nowcasting).

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis, joi, cetățenilor o serie de sfaturi utile pentru a face față viscolului.

„Cîteva sfaturi utile pentru a face față viscolului:

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere”, scrie DSU, pe Facebook.

Tot joi, DSU a lansat o serie de îndemnuri și pentru șoferii pe care iarna îi prinde în trafic.

„Dacă un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri: 

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
• Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
• Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
• Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
• Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon.
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
• Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
• Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
• Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
• Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
• Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
• Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos”, precizează DSU.



România, sub zăpadă. 26 de județe, vizate de ninsori și viscol. În trei dintre acestea s-a instituit codul roșu. Mai multe drumuri și Autostrada Soarelui au fost închise. Recomandările DSU pentru șoferi | FOTO

 Departamentul pentru Situații de Urgență: Ce trebuie să facă șoferii pe care îi prinde viscolul în trafic

Sfaturi utile pentru cetățeni, pentru a face față viscolului. Departamentul pentru Situații de Urgență: Fiţi atenţi la semnele de hipotermie și de îngheț

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă