16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecial"Driving license" prin frauda

“Driving license” prin frauda

Mii de britanici isi iau permisul de conducere prin frauda. In absenta unor acte de identitate obligatorii, este suficient ca o persoana sa isi gaseasca un inlocuitor care sa dea examenul in locul sau.

In Marea Britanie ar exista zeci de mii de permise de conducere obtinute prin frauda, acordate unui numar neprecizat de "impostori in serie", contra unei sume de bani. Aceasta inseamna ca sarlatanii au drept de libera circulatie pe strazile britanice fara a fi sustinut niciodata examenul de condus. Sunt potentiali asasini care au platit pe cineva pentru a da examenul in locul lor, potrivit cotidianului italian La Stampa.
Estimarile terifiante ale  Driving Standards Agency DSA arata ca "pericolele publice pe patru roti", care nu s-au asezat niciodata la volan cu un examinator, s-au servit de persoane care, la randul lor, "au sustinut 100 sau 200 de examene prin frauda". "Este vorba de zeci de mii de cazuri", a declarat Andy Rice, seful sectiei antifrauda a organizatiei. Avand in vedere ca in Marea Britanie nu exista acte de identitate obligatorii, in multe circumstante a fost suficienta o vaga asemanare cu fotografia de pe foaia de examinare, pentru a permite unuia din acesti impostori profesionisti, capabili sa se deplaseze rapid dintr-o parte in alta a tarii, sa sustina examenul de sofat in locul candidatilor reali, a explicat Rice. Iar "taxa" medie pentru o astfel de operatiune s-ar ridica la circa 500 de lire sterline (aproximativ 750 de euro). Saptamana trecuta, de exemplu, un locuitor dintr-o suburbie a orasului Manchester a recunoscut ca a incercat sa ajute la obtinerea a 22 de permise false.
seful sectiei de siguranta stradala din Automobile Association din Marea Britanie, Andrew Howard, s-a declarat impresionat de dimensiunea fraudei si a apreciat ca fenomenul se datoreaza, in parte, dificultatii crescande a examenului pentru obtinerea permisului de conducere. Iar autoritatile au anuntat ca iau in calcul introducerea cartilor de identitate si inasprirea verificarilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă