22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea susține că premierul Ungariei, Viktor Orban, este un om inteligent...

Liviu Dragnea susține că premierul Ungariei, Viktor Orban, este un om inteligent și deschis. Care a fost tema discuției

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că l-a asigurat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că situația de la Liceul Catolic din Târgu Mureș va fi rezolvată, printr-o Hotărâre de Guvern sau prin lege.

Dragnea spune că, în schimb, premierul Ungariei a promis că țara lui va susține candidatura României la OECD.

Dragnea a mai spus că președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a facilitat discuția telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

"L-am sunat pe domnul Kelemen Hunor și am zis: 'domn'e, aș vrea să vorbesc cu domnul Orban la telefon, se poate ? Poate ai telefonul, ai cunoștințe, aveți contacte'. 'Da !'. M-a sunat înapoi și mi-a spus marți, la ora 1,00, puteți vorbi la telefon, venea de nu știu unde. Am vorbit, un interlocutor foarte deschis la dialog, un politician, după părerea mea inteligent, foarte pragmatic și cu simțul umorului. Și am convenit următoarele: că decât să ne certăm ca țări, de ani de zile, în loc să cooperăm economic, în loc să fim mai puternici împreună, pentru că putem avea foarte multe interese comune, și economice și de strategie și de muncă împreună în UE, cred că e mai bine să găsim soluții la ceea ce ne interesează și în prezent și în viitor. Și i-am spus: 'consider că este total îndreptățită cererea și solicitarea ca acel liceu să funcționeze' (…) Și i-am spus 'vom rezolva această problemă, în așa fel încât, începând cu anul școlar viitor, acel liceu să se înființeze. Și vom adopta, ori hotărâre de guvern, ori lege în Parlament, vom face toate demersurile legale ca acel liceu să se înființeze", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, întrebat ce a discutat cu premierul Ungariei și cine i-a facilitat convorbirea.

Președintele PSD a adăugat că, în schimb, premierul ungar "s-a angajat că va da dispoziție ministrului de Externe, care era, sau urma să meargă la Washington, să spună că Ungaria susține România pentru OECD". "Stabilim să mai avem niște întâlniri și să căutăm care sunt cele mai bune căi pentru a avea o colaborare bună între aceste două țări", a menționat Dragnea.

El a explicat în context că în cazul liceului pus în discuție din Târgu Mureș este vorba de două clădiri unde funcționează ''liceul tradițional, 'Unirea', unde învață toți copiii și mai este o clădire". "Aceste două clădiri au fost retrocedate acum câțiva ani Bisericii Romano-Catolice, care nu a dat afară școala românească de acolo, dar a spus: 'domn'e, vă menținem aici fără probleme, dar avem și noi o dorință ca în cealaltă clădire mai mică să se înființeze un liceu romano-catolic. Și statul român a zis da !", a mai afirmat liderul PSD.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă