16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDouă titluri europene și un bronz dintr-un pariu riscant

Două titluri europene și un bronz dintr-un pariu riscant

Georgiana Dudoglu a ajuns la cinci titluri europene în carieră după ce s-a impus spectaculos la Ciechanow (Polonia), dar apariția ei în concurs a născut destule controverse.

Constanța continuă să uimească atunci când vine vorba de rezultate în haltere. Fără Laura Pricop și Ionela Broască, fete care au ales prea devreme retragerea, secția de haltere de la LPS scoate în continuare sportivi de calitate pe bandă rulantă, iar Georgiana Dudoglu a devenit liderul generației de cadeți, confirmând și la nivel internațional încrederea acordată. Deși a mai avut derapaje comportamentale, Dugdoglu a reușit să ia încă trei medalii la Campionatul European găzduit de Polonia, două dintre ele din cel mai prețios metal. Prima în ierarhia care trimite sportivi europeni la Nanjing, pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului, halterofila are șansa să scoată prima dată capul și la nivel mondial.

Un concurs greu

„În Polonia a fost un concurs mult mai greu decât cel de anul trecut. Poate a contat și faptul că erau calificări pentru Nanjing, dar nu sunt sigur. Georgiana a mers foarte bine și dacă nu era surprinzătoarea sportivă din Turcia (Gamze Karakol – n.r.) care să ne pună mari probleme, posibil să nu fi reușit recorduri naționale la toate cele trei probe (aruncat, smuls și total – n.r.). Ne-a părut rău doar la smuls, unde am ratat aurul în fața unei necunoscute din Italia, dar rezultatele sunt extraordinare, date fiind condițiile de concurs și pregătire”, ne-a spus Angheluș Beșleagă, antrenorul constănțean al lotului de junioare. De altfel, în aceeași probă cu Dudoglu, o altă sportivă din România, Alexandra Popovici, a reușit să ia două medalii de bronz, depășind-o pe câștigătoarea de la smuls, Alessandra Pagliaro, la cântar.

Străinii, uimiți de rezultate

Triplă campioană europeană la Klaipeda, în urmă cu un an, Dudoglu pare să-și fi depășit condiția și anul acesta, mai ales că eforturile FRH sunt minore, iar condițiile de pregătire sunt spartane, în comparație cu ale altor țări. „Nu vreau să fiu eu cel care dă cu pietre, mai ales din postura în care mă aflu, dar colegi de-ai mei de la alte loturi au rămas uimiți de rezultate în condițiile în care nu avem cele mai bune facilități pentru antrenament, hrană sau medicație. Turcii, care iată au produs o sportivă de excepție în numai doi ani, ne-au compătimit pentru condițiile în care scoatem campioni și chiar ne-au făcut o invitație pentru la vară ca lotul național de junioare să se antreneze în condiții de înaltă performanță într-una din bazele lor de pregătire… pentru că ei au mai multe. Mergem înainte însă”, a completat antrenorul.

Performanțele pe burta goală sunt cu atât mai interesante cu cât anul acesta lotul lui Beșleagă a adunat 13 medalii de toate culorile, performanța Georgianei Dudoglu fiind chiar Florina Sorina Hulpan, vicecampioană mondială anul trecut și câștigătoare a două medalii de aur și una de argint în Polonia.

Decizie discutabilă?

Fericirea pentru cele 13 medalii luate de România la European s-ar putea transforma rapid în tristețe pentru Angheluș Beșleagă. Antrenorul riscă să fie îndepărtat de la lotul național după ce a decis, de unul singur, să nu-i schimbe categoria Georgianei Dudoglu și să meargă cu ea tot la 44 de kilograme, fiind sigur că ia măcar un aur în aceste condiții. Din câte se pare, demiterea sa va fi discutată săptămâna viitoare în cadrul Biroului Federal care se va ține la București, iar șansele ca tehnicianul să nu mai fie păstrat sunt destul de mari, federalii fiind foarte supărați pe actul de indisciplină care a adus trei medalii dintre care două de aur…

SPECIALISTUL

„Îmi asum decizia“

„Îmi asum decizia chiar cu riscul demiterii. Eu cred că am muncit bine și că am decis bine, dacă ținem cont de rezultate, dar dacă se va considera că nu mai pot continua nu va fi o tragedie. Nu sunt remunerat pentru această poziție ci este una mai mult onorantă, dar nu vor exista regrete în cazul unei despărțiri. Georgiana s-ar fi bătut cel mult pentru medalia de bronz la 48 de kilograme, iar cealaltă sportivă nu-mi prezenta garanții că poate lua titlul european, așa că am preferat această variantă, una câștigătoare, zic eu”, a precizat Angheluș Beșleagă.

Georgiana Dudoglu este cea mai valoroasă halterofilă a Constanței

Georgiana Dudoglu alături de antrenorul Angheluș Beșleagă

Cele mai citite

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă