18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDoua fete vesele...

Doua fete vesele…

… sunt eroinele filmului semnat de Curtis Hanson ("L.A. Confidential”, "Opt mile” si "Baietii minunati”), inspirat de un roman de Jennifer Weiner.
Relatia nu este deloc simpla intre cele doua surori – Rose si Maggie. Prima este o avocata de succes la o firma de top (interpretata de o Toni Collette, intelectuala cu limite, cu suflet mare, dar totusi credincioasa unor principii greu de zdruncinat), Maggie (Cameron Diaz) este absolventa de liceu, colectionara de slujbe pierdute, usor debusolata si vulnerabila la capitolul amor.
Ele convietuiesc un timp pana la ruptura determinata de preferintele sexuale ale lui Maggie, care, in lipsa de ceva mai bun sau doar din comoditate, profita de iubitul surorii sale. Si asa Maggie porneste in cautarea unei bunici pierdute din cauza unui tata cam obtuz si la propriu si la figurat. Asa o descopera pe Ella (Shirley Mac Laine, in deplina forma la 71 de ani, cea mai indicata persoana pentru a-i reda stabilitatea afectiva).
Rose, la randul ei, descopera dragostea in insistentele unui fost coleg, mare gourmet, dar si deosebit in a-i pune in valoare calitatile (Simon, jucat de Mark Feurstein). Curtis Hanson descrie cu intelegere si discretie relatiile umane in care sunt implicate cele doua surori, accentele majore fiind rezervate regasirii bunicii, elementul de stabilitate intr-o famile traversata de drame ale trecutului.
Shirley Mac Laine este o convingatoare bunica a carei existenta intr-un univers aproape aseptic – un sanatoriu pentru varsta a treia – nu o scuteste de remuscarile pricinuite de pierderea unei fiice si de despartirea fortata de nepoate.
Cautarea echilibrului, a identitatii spirituale, sugestia alternativelor la dezamagiri si esecuri prin refugiul in valorile literaturii sunt cateva laitmotive bine orchestrate de cineast. Cameron Diaz si Toni Collette transmit firesc o empatie ce pare dupa multi ani sa restabileasca ordinea intr-o familie cam imprastiata. Cu unele lungimi si repetitii, filmul lui Hanson nu este, in ciuda bunelor intentii, decat masura mediei din felia de drama familiala oferita de regizorii americani cand nu aleg calea regala a impuscaturilor, urmaririlor sau a cazurilor extreme tratate cu belsug de efecte speciale. Ca film de vacanta, de Craciun, nu-i deloc rau filmul lui Curtis Hanson.

"Eu cu sora mea mai mica”, productie SUA, 2005, regia: Curtis Hanson, scenariul: Susannah Grant, dupa un roman de Jennifer Weiner, imaginea: Terry Stacey, scenografia: Dan Davis, muzica: Mark Isham. Interpreteaza: Cameron Diaz, Toni Collette, Shirley Mac Laine, Ken Howard, Candice Azzara, Francine Berrs. Color, ecran lat, durata 131 de minute. Distribuit de InterComFilm Romania.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă