16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDouă felii din Transelectrica au plecat fără acordul AGA

Două felii din Transelectrica au plecat fără acordul AGA

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă transferul Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG. Simultan, Executivul a decis ca acţiunile Transelectrica la OPCOM şi Formenerg să ajungă la Departamentul pentru Energie, fără să mai aştepte o decizie a acţionarilor Transelectrica.

Ordonanţa a fost adoptată pe 12 februarie, dar abia două zile mai târziu au apărut informaţii publice, investitorii celor două companii fiind luaţi prin surprindere. Precedentul este destul de grav având în vedere că din Transelectrica se rup două participaţii, decizie care ar fi trebuit să aibă şi acordul formal al acţionarilor, chiar dacă statul îşi păstrează poziţia dominantă în companie. Asta deoarece vorbim de companii listate la bursă, care ar trebui să ofere un model de transparenţă şi guvernanţă corporativă, indiferent de structura acţionariatului.

Neconvocarea AGA la Transelectrica pentru transferul acţiunilor OPCOM-bursa energiei electrice şi gazelor naturale-şi la Formenerg, societate de formare a energeticienilor, la Departamentul pentru Energie reprezintă un semnal prost pentru investitorii interesaţi de “coabitarea” cu statul în acţionariat. Asta după ce Nuclearelectrica a estimat un profit de 16 ori sub cel din anul listării (decizie motivată prin taxa pe stâlp şi intenţia ANRE de a obliga societatea să vândă mai multă energie în coşul reglementat pentru consumatorii casnici), iar Hidroelectrica, care se pregăteşte de listare, a anunţat că ar putea avea pierderi în 2014 de la un profit record anul trecut.

Decizia ruperii Transgaz şi Transelectrica de sub un minister controlat de liberali, în contextul disputelor din cadrul USL, a fost justificată de premier prin faptul că cele două companii sunt transportatori şi nu pot fi, conform legislaţiei europene, la Ministerul Energiei, unde se află producătorii şi nici la Finanţe, reglementator în domeniul redevenţelor. Cu sau fără legătură cu mutarea, conducerea Transelectrica trece prin frământări.

Consiliul de Supraveghere a decis săptămâna trecută revocarea lui Florin Mihăiţă Boangiu din funcţia de membru al directoratului, iar un membru al Consiliului de Supraveghere, Dănuţ Leonard Sandu, a fost înlocuit cu Remus Vulpescu, şeful de cabinet al fostului ministru de Finanţe, Daniel Chitoiu.

Potrivit HotNews, ordonanţa privind transferul Transelectrica şi Transgaz de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului conţinea o greşeală în varianta electronică a Monitorului Oficial. La semnături este trecut Constantin Niţă ca ministru delegat pentru buget, în loc de ministru delegat pentru energie. Actul normativ este semnat de premier, de secretarul general al Guvernului, şeful Cancelariei prim-ministrului, de ministrul delegat pentru buget… Constantin Niţă, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Cele mai citite

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...

Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale AmericiiPreședintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8...

Klaus Iohannis merge în America unde va primi premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă