Doua Adunari Generale ale Actionarilor, una ordinara si alta extraordinara, convocate de principalul actionar turc al SC „Azomures” SA Targu-Mures pentru data de 8 august, trebuie sa rezolve situatia combinatului chimic. Aceasta, deoarece actionarii trebuie sa decida fie reorganizarea, fie inchiderea societatii.
Totodata, actionarii sunt chemati de presedintele Consiliului de Administratie al „Azomures”, Fuat Kalgay, sa dezbata „consecintele economice grave asupra starii si activitatii societatii determinate de presiunile permanente ale Sindicatului "Alternativa 2002"”. Aceste presiuni constau, in opinia turcului, in „actiuni in instanta in vederea obligarii firmei la aplicarea unei majorari salariale de 9,5 la suta, precum si la acordarea de prime”.
Fuat Kalgay supune, de asemenea, atentiei actionarilor situatia in care se va ajunge din cauza cresterii cheltuielilor salariale alaturi de cele de exploatare si de desfacere concertate cu nesiguranta creata de lipsa unui cadru legislativ clar in ceea ce priveste furnizarea gazului metan.
Presedintele CA al „Azomures” lasa sa se inteleaga ca toate acestea vor avea implicatii si asupra programului de investitii al combinatului, drept pentru care va supune aprobarii AGA modificarea bugetului de venituri si cheltuieli si eventual a programului de investitii.
In schimb, presedintele „Alternativa 2002” din cadrul societatii, Maria Dandarau, considera de-a dreptul jignitor pentru angajati primul punct de pe ordinea de zi a Adunarii Generale ordinare a Actionarilor referitor la presiunile pe care le fac sindicalistii. „Probabil ca in Turcia este vorba de presiuni, dar aici e vorba pur si simplu de niste drepturi pe care ni le cerem”, a declarat liderul sindical.
Totodata, Maria Dandarau considera neserioasa atitudinea patronatului turc, care cauta fel de fel de metode de a convinge oamenii sa lucreze pe bani putini. Aceasta a mai declarat ca i se pare cel putin nefiresc, daca nu chiar nelegal, demersul magistratilor de la Tribunalul Mures care au amanat pentru luna septembrie judecarea procesului dintre sindicat si patronat pe marginea majorarii salariale de 9,5 la suta, in conditiile in care legea indica faptul ca litigiile de munca nu pot primi termene mai lungi de 15 zile.