17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDOSARUL VALIZA. Gigi Becali îşi recunoaşte vinovăţia: "Am antedatat documente". Pronunţarea, pe...

DOSARUL VALIZA. Gigi Becali îşi recunoaşte vinovăţia: “Am antedatat documente”. Pronunţarea, pe 4 iunie

UPDATE. Instanţa a amânat pentru 4 iunie pronunţarea în dosarul Valiza al lui Gigi Becali.

 

 

UPDATE. Procurorii au cerut patru ani de închisoare pentru Gigi Becali în dosarul Valiza.

——-

Omul de afaceri Gigi Becali, aflat în detenţie în Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în Dosarul schimbului ilegal de terenuri cu MApN, va ieşi luni din închisoare ca să fie audiat în “Dosarul valiza”.

UPDATE: Omul de afaceri si-a recunoscut vinovatia in instanta si a admis ca a antedatat documente, transmite Realitatea TV. Becali se face vinovat de fals in acte.

Citeşte şi Becali: “Am încercat să înlătur corupţia din fotbal”

“Am antedatat cele doua acte de vanzare-cumparare doar din dorinta de a recupera cei 1.700.000 euro”, a declarat Becali in fata judecatorilor.

“Am premiat la ultimele meciuri, niciodată la început. Interesul meu să premiez Bistriţa era acela de a face tot ce pot ca să eradichez corupţia din fotbal, iar Steaua, dacă era, să fie pe merit. Eu vă spun tot ce vreţi să auziţi, mă condamnaţi cu tot ce spun, dar nu pot spune premierii corupţie. Am fost audiat atunci la Parchet”, a mai spus Becali.

El a mai arătat că a vorbit atunci cu oficiali străini, cu “Rummenigge şi Breitner”, şi au spus că premierea nu este mită.

“Discuţiile au avut loc undeva în 2008, cu o zi înainte de meciul cu Bayern Munchen. Au spus că în alte state europene este permis în regulamentele federaţiilor ca în ultimele trei etape să se poată efectua premieri ale jucătorilor de fotbal din echipele participante. Nu am intrat în detalii cu ei. Am primit acasă de la Direcţia Naţională Anticorupţie NUP în care se spunea că jucătorul nu are prin contract scris că trebuie să câştige un meci de fotbal”, a mai spus Becali.

Finanţatorul FC Steaua le-a mai spus judecătorilor că el a “curăţat fotbalul” de când a intrat.

—–

UPDATE: Gigi Becali a fost dus, luni, în sală la Completul de cinci judecători de la instanţa supremă pentru judecarea dosarului “Valiza”, în jurul orei 11.30, relatează Mediafax.

Becali a fost ţinut în dubă, în curtea ICCJ, aproximativ o oră, până când instanţa a început judecarea dosarului “Valiza”.

_ _ _ _

UPDATE: Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, au venit, luni dimineaţă, la instanţa supremă, unde se judecă recursul în dosarul “Valiza”, în care sunt acuzaţi, alături de Gigi Becali, de fapte de corupţie, relatează Mediafax. La sediul ICCJ a ajuns şi managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, dar acest nu are nici o calitate în dosarul “Valiza”.

_ _ _ _

UPDATE: Reprezentanţii instanţei supreme au declarat că, pentru termenul de luni, 27 mai, Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, tot de către ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu MApN, potrivit Mediafax.

_ _ _ _ 

Gigi Becali a fost achitat de completul de trei judecători, dar procurorii DNA au făcut recurs la această decizie.

Citeşte şi DOSARUL VALIZA: Gigi Becali, aşteptat luni la Înalta Curte

În motivarea DNA, procurorii explică de ce finanţatorul stelist trebuie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de dare de mită.

În acest proces mai sunt inculpaţi Victor Piţurcă, dar şi Teia Sponte. 

Judecarea recursului a avut un primit termen în 25 martie, când completul format din preşedintele ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma au decis amânarea cauzei pentru 22 aprilie, după ce Gigi Becali, Alina Florentina Ciul şi Teia Sponte au cerut instanţei acordarea unui termen pentru pregătirea apărării şi angajarea de avocaţi. Totodată, Becali a solicitat atunci instanţei să ia act de faptul că nu mai doreşte să dea nicio declaraţie în acest dosar.

La termenul din 22 aprilie, instanţa a constatat că alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă, nu sunt prezenţi în sala de judecată şi nici nu există menţiunea clară dacă vor sau nu să dea declaraţii. Astfel, instanţa a amânat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai, şi le-a precizat avocaţilor celor doi să-i întrebe sau să obţină declaraţii date de aceştia la notar privind opţiunea de a oferi sau nu mărturii în instanţă. De asemenea, judecătorii au amânat tot pentru 27 mai audierea lui Becali, acesta spunând, la ieşirea din sala de judecată, că ar fi vrut să le prezinte judecătorilor, la termenul din 22 aprilie, tabloul ultimilor 12-13 ani din fotbalul românesc şi totodată să le solicite, la final, ridicarea sechestrului instituit pe cei 1,7 milioane de euro.

Citeşte şi Becali plăteşte, după 16 ani, pentru cel mai mare tun dat statului. De ce l-a achitat prima instanţă

Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul “Valiza, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul “Valiza” de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului “Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la “Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu “CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă