40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialDosarul coloana oficială a lui Oprea. Prună spune că MAI trebuie să...

Dosarul coloana oficială a lui Oprea. Prună spune că MAI trebuie să explice dacă și de ce întârzie documentele cerute de DNA

Ministrul Justiției, Raluca Prună, susține că este datoria Ministerului Afacerilor Interne să explice dacă şi de ce întârzie să trimită documentele cerute de procurorii DNA în dosarul în care fostul ministrul Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, pentru folosirea ilegală a coloanei oficiale.

”Nu eu trebuie să vorbesc cu domnul ministru Tobă. Din moment ce cererea doamnei procuror-şef Kovesi a fost sau a făcut afirmaţii publice, cred că e datoria Ministerului de Interne să explice dacă a avut într-adevăr întârzieri, de ce sunt aceste întârzieri şi să discute direct cu parchetele. Cred că discuţia trebuie să aibă loc între ministrul de Interne şi procurorul şef DNA. Fiind o cerere publică, eu sunt convinsă că domnul Tobă a auzit de această cerere şi va face în aşa fel încât fie să lămurească dacă există o întârziere, fie să trimită acele acte despre care doamna Kovesi spune că au întârziat să ajungă la DNA”, a declarat Raluca Prună pentru Europa FM, citată de news.ro.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că ancheta în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauză deschisă după moartea poliţistului Bogdan Gigină, este aproape de finalizare şi că procurorii depind de răspunsul unor instituţii precum Ministerul de Interne, care trebuie să calculeze prejudiciul.

„Ne apropiem de finalizare. Mai sunt dispuse câteva activităţi şi aşteptăm răspunsuri de la instituţii şi sper eu, în curând, o să avem o soluţie în acest dosar. Mă refer la calcularea prejudiciului, noi am reţinut în dosar comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu, care are şi un prejudiciu. În prezent, aşteptăm ca structurile Ministerului de Interne să ne calculeze contravaloarea acestui prejudiciu (n.r. – prejudiciul pentru folosirea coloanelor oficiale). (…)”, declara, în 10 mai, Laura Codruţa Kovesi, referindu-se la dosarele vizându-i pe Gabriel Oprea şi pe fostul procuror general Tiberiu Niţu, privind folosirea abuzivă a coloanei oficiale.

În dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, procurorii anticorupţie l-au pus sub acuzare pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne, de multe ori în scop personal.

Surse judiciare au declarat pentru România Liberă că, la începutul lunii mai, a fost transmis un răspuns din partea Poliției Capitalei. Sursele nu au dorit însă să comunice despre ce era vorba în comunicarea respectivă. 

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă.

Ancheta a dus şi la începerea urmăririi penale /n cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, pentru complicitate la abuz în serviciu şi tot în legătură cu folosirea abuzivă a coloanei oficiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă