40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Dosar Mită la PSD: Ioan Niculae și Bunea Stancu, condamnați definitiv...

UPDATE: Dosar Mită la PSD: Ioan Niculae și Bunea Stancu, condamnați definitiv la închisoare cu executare. Oamenii de afaceri, transportați la Penitenciar

UPDATE: Omul de afaceri Ioan Niculae este transportat la Penitenciarul Rahova, în timp ce fostul președinte PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu, condamnat la trei ani, este dus la Penitenciarul Galați, informează Mediafax.

Ioan Niculae a fost ridicat de la domiciliul său din Zimnicea și este transportat la Penitenciarul Rahova, au declarat surse din Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Teleorman.

Omul de afaceri va sta în carantină la Rahova timp de 21 de zile, la finalul cărora i se va stabili regimul și locul de detenție.

Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat de la domiciliul său din Brăila și va fi încarcerat la Penitenciarul de maximă siguranță Galați, potrivit unor surse din IPJ Brăila.

––

Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu și Viorel Barac, la doi ani și jumătate, cu executare, în dosarul Mită la PSD, printr-o decizie definitivă dată joi de Curtea de Apel București, potrivit Mediafax.

Instanța a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae.

În acest dosar, în primă  instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.

Citește și: Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpații din dosarul ”Mită la PSD”

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat joi o decizie definitivă în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, BANI  ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Citește și: Geoană, citat la DNA, în dosarul la ”Mită la PSD”

Procurorii anticorupţie au mai prezentat în rechizitoriu o discuţie ambientală purtată de cei doi în 5 noiembrie 2009, în holul hotelului Marriott din Capitală. Potrivit interceptării, Niculae îi povestea lui Bunea cum l-a refuzat, în discuţiile despre o posibilă finanţare a campaniei PSD din 2009, pe Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană şi fost preşedinte al EximBank. Niculae arăta în acea discuţiei că a vorbit totuşi despre acest subiect atunci când a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

„Inculpatul Ioan Niculae îi spune coinculpatului Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donaţii i-a fost trimis Ionuţ Cotea, însă Ioan Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a întrebat «cât eşti dispus să dai?»”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : „Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane. Ştii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit eu cu el. El nu trebuie să spună. Atâta dau”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă