7.4 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosarul Microsoft, secvența "PSD - prejudiciu de 67 de milioane de...

UPDATE. Dosarul Microsoft, secvența „PSD – prejudiciu de 67 de milioane de dolari”, se extinde. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase

UPDATE ora 16.30 Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase cu rang de ministru. Cererea este adresată Camerei Deputaților deoarece acum Bejinariu este deputat.

Potrivit DNA, Eugen Bejinariu este suspectat de abuz în serviciu deoarece a promovat contractul cadru încheiat cu Microsoft și actele adiționale  acestuia și le-a și semnat, prețul achiziției licențelor IT fiind mărit artificial cu aproape 67 milioane de dolari.   

UPDATE ora 15.00

Foștii directori ai Microsoft România Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu au fost puși sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ca și Claudiu Florică, reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers, intermediarul afacerii prin care statul a fost păgubit cu peste 67 milioane de dolari.

În ancheta "Microsoft", demarată în 2014, prejudiciul fusese calculat la 20 de milioane de dolari. Între timp, procurorii anticorupție  au obținut documente prin comisii rogatorii internaționale, în baza cărora prejudiciul a crescut la circa 67 milioane de dolari.

Hotăran, Artopolescu și Florică sunt inculpați pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Este forma gravă de abuz în serviciu prin care funcționarul public (în acest caz, foști miniștri) a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cum s-au furat 67 de milioane de dolari din banii publici sub paravanul contractului cu Microsoft

Concret, la data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licențe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obținerea de licențe Microsoft, la prețuri speciale, mai mici cu 47% din valoarea de piață.

Discountul de 47% acordat Guvernului României de compania Microsoft ar fi fost deturnat și, implicit, banii au fost îndreptați pentru plata unor comisioane către persoanele implicate.

Pentru a păcăli statul, s-a invocat în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori. 

Că "Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României era cu certitudine cunoscut de Florică Ionuț Claudiu, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor. Ei au creat această aparență pentru a se obține bani ce urmau a fi dați unor  demnitari și înalți funcționari implicați în inițierea și susținerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licențiere Microsoft, cât și a actelor adiționale la acestea" susțin procurorii..

Contractul și actele adiționale au dublat prețul de achiziție, susțin procurorii. Inserarea în actele oficiale, în fals,  a mențiunii potrivit căreia Fijitsu Siemns Computers era unic distribuitor al produselor Microsoft în România trebuia să creeze aparența de legalitate și să justifice achiziția licențelor din sursă unică,

Hotăran,  Artopolescu și Florică au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.

Cum au mistificat ofertele Claudiu Florică și directorii Microsoft Hotăran și Artopolescu

Concret,  Claudiu Florică, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, pentru a crea aparența că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, a semnat ofertele comune cu directorii Microsoft România. În  data de 02.10.2003, Florică a semnat oferta nereală alături de Silviu Hotăran, director Microsoft, iar la data de 12.03.2004, alături de celălalt reprezentant Microsoft, Ovidiu Artopolescu. Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania "mamă" Microsoft.

Contractul cadru și actele adiționale prin care s-a produs prejudiciul de 66.965.343 dolari

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii și derulării contractului cadru comercial de închiriere licențe IT din data de 15.04.2004 și a actelor adiționale încheiate în noiembrie 2004 și în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 USD, compus din:
– 28.776.327 USD – prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licențe 15.04.2004 (reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft);
– 19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr. 1 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licențele educaționale;
– 18.818.516 USD – prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr. 2/3 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

UPDATE ora 12.50 La sediul DNA a ajuns și Claudiu Florică, față de care s-a început urmărirea penală în dosarul "Microsoft 2 – mita de 20 de milioane de dolari pentru miniștri PSD", după cum România Liberă a anunțat deja.

Florică a fost denunțător în dosarul "Microsoft 1" în care au fost condamnați Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan Pinalti, Nicolae Dumitru-NIRO. 

UPDATE ora 12.00. La audieri a intrat  Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în 2004. Este acuzat de abuz în serviciu. La Intrare a declarat presei că a semnat o hotărâre de guvern pentru achiziții de licențe IT necesare calculatoarelor "primite gratuit". El a invocat numele lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase, care este denunțător în dosar, spun sursele noastre. Nu este exclusă schimbarea situației sale judiciare.

"Am semnat o hotărâre de guvern că primim gratuit licențe pentru 110.000 de calculatoare din școli(…) Le-a dat gratuit dl Eugen Bejinariu ( secretar general al Guvernului Năstase-n.n.)" a declarat Athanasiu în fața sediului DNA.

Tot la ieșirea din sediul DNA, fostul director al Microsoft România Silviu Hotăran a declarat: "Toată viața am trăit și am promovat valori bazate pe etică și moralitate. Nu am dat șpagă, nu am luat șpagă niciodată, nu am conturi"

Ovidiu Artopolescu, fost director general la Microsoft între anii 2004-2005, a iesit si el de la audieri ca suspect în dosarul Microsoft. 

––

Dosarul "Microsoft" se extinde. Procurorii DNA au citat luni mai multe persoane în dosarul "Microsoft" , secvența în care sunt suspectati opt foști ministri. Primul urmărit penal prin extindere este Silviu Hotăran, fost director general al reprezentanței Microsoft în România în perioada 1996-2008.

Audierile au început după ce s-au primit mai multe documente în cadrul unor comisii rogatorii internaționale, spun surse judiciare

Un alt urmărit penal ar fi Claudiu Florică, intermediar. Tot pentru audieri a fost citat și Ovidiu Artopolescu, fost director general la Microsoft între anii 2004-2005. 

La dat de 26 septembrie 2014, procurorii anticorupție solicitau aviz pentru urmărirea penală a nouă ministri, între care foștii miniștri PSD dintre 2001-2004 Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Mihail Tănăsescu, Șerban Petru Mihăilescu ( zis Micky Șpagă, poreclă pe care a căpătat-o în perioada Guvernului Năstase), Adrian Țicău, Alexandru Athanasiu.

Potrivit  DNA, "au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft".

Mita de 20 de milioane de dolari, ar fi fost plătită, în 2004, miniștrilor PSD și intermediarilor

Contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, reprezentat de Claudiu Florică, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat, susțin procurorii.

Extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat, de asemenea cu încălcare dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.

Mai mult, conform scrisorilor de confort şi biletelor la ordin emise, Guvernul Român garanta creditul, în timp ce firma Fujitsu Siemens Computers, care susţinea că a venit cu oferta de finanţare, nu depunea nici măcar garanţie de bună execuţie a contractului.

Din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăţilor implicate.

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Advent ar putea vinde Zentiva într-o tranzacție de peste 5 miliarde de euro; afacerea are operațiuni și în România

Fondul de investiții american Advent analizează posibilitatea de a vinde Zentiva, producătorul ceh de medicamente generice cu activitate și în România, într-o tranzacție care...

Advent ar putea vinde Zentiva într-o tranzacție de peste 5 miliarde de euro; afacerea are operațiuni și în România

Fondul de investiții american Advent analizează posibilitatea de a vinde Zentiva, producătorul ceh de medicamente generice cu activitate și în România, într-o tranzacție care...

Ministrul Mediului lansează ghidul de finanțare pentru „Rabla pentru tractoare,” un program de 500 milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat ordinul care aprobă ghidul de finanțare pentru programul „Rabla pentru tractoare,” cu un buget total de 500 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă