22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDoru Mărieş: Iliescu era conducătorul României când Armata trăgea în popor

Doru Mărieş: Iliescu era conducătorul României când Armata trăgea în popor

R.L.: Cum comentaţi plecarea parlamentarilor PSD de la şedinţa solemnă dedicată Revoluţiei, în urma acuzaţiilor dumneavoastră la adresa lui Ion Iliescu?

D. M.: Vi s-a părut ceva deosebit? Nu a fost nimic imprevizibil. Cănd vorbeşte Mărieş nu poate să stea acolo nici un traseist din PCR.

De ce aţi ales această şedinţă solemnă pentru a spune că Ion Iliescu este “un criminal notoriu”?

Nu am spus-o doar acum. O spun de 22 de ani. O spun de câte ori e necesar, o spune şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a decis că Armata a tras în popor în ultimele zile al lui decembrie 1989, iar Ion Iliescu conducea ţara, neoficial, încă de atunci.
Ion Iliescu a preluat neoficial puterea în seara de 22 decembrie, iar după această dată au fost de trei ori mai mulţi morţi şi răniţi decât înainte de plecarea lui Ceauşescu.
Asociaţia 21 Decembrie a obţinut condamnarea statului român la CEDO pentru tergiversarea dosarului Revoluţiei şi o decizie definitivă prin care cercetarea în acest dosar trebuie finalizată. Urmează să primim o decizie similară şi în dosarul mineriadelor.

De ce le-aţi spus tuturor parlamentarilor opoziţiei că “s-au arătat în toată splendoarea”, atunci când i-au luat apărarea lui Ion Iliescu?

A fost prima mea reacţie la grupul PSD, când au strigat că Băsescu mi-a scris discursul. Dar ceea ce am de spus nu are legătură cu nici un partid.

V-aţi întâlnit cu Ion Iliescu faţă în faţă în ultimii ani?

Am fost la 5-6 metri de el o singură dată, la un congres al PSD. Dar nu ne-am întâlnit nici o dată faţă în faţă şi nici nu-mi doresc acest lucru. Poate doar la oră de vârf şi în direct.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă