22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDonald Tusk: Polonia riscă să ajungă în situaţia Greciei dacă Jaroslaw Kaczynski...

Donald Tusk: Polonia riscă să ajungă în situaţia Greciei dacă Jaroslaw Kaczynski ar fi preşedinte

“Dacă vom pierde aceste alegeri, riscăm să devenim o altă ţară destabilizată din Europa”, a declarat Tusk într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Wyborcza, citat de Mediafax.

“În prezent, Grecia se confruntă cu aceste probleme, poate şi alte ţări europene, dar nu şi Polonia, din fericire”, subliniază Tusk.

Potrivit primului-ministru, scrutinul prezidenţial organizat după decesul preşedintelui Lech Kaczynski ar putea fi “crucial” pentru economia Poloniei. “Stabilitatea economică a devenit o imagine de marcă a Poloniei. Dar să nu uităm că este un fenomen recent”, atrage atenţia Tusk.

Condusă de Cabinetul liberal Donald Tusk din 2007, Polonia este singura ţară membră UE care şi-a păstrat creşterea economică în 2009, având un avans al PIB-ului de 1,8%.

Fostul Guvern de la Varşovia s-a făcut remarcat prin iniţiative populiste în perioada 2005-2006, iar dacă Jaroslaw Kaczynski ar deveni preşedinte ar putea bloca activitatea Guvernului liberal aşa cum a procedat şi fratele său geamăn Lech Kaczynski, sugerează premierul liberal Donald Tusk.

Cu şase săptămâni înaintea scrutinului prezidenţial, candidatul liberal Bronislaw Komorowski păstrează un avans considerabil faţă de Jaroslaw Kaczynski, deşi sondaje de opinie publicate luni relevă că diferenţa pare să se diminueze.

Bronislaw Komorowski, în prezent preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului şi preşedinte interimar al ţării, este creditat cu 44 – 50% din intenţiile de vot, în timp ce Jaroslaw Kaczynski ar obţine doar 31 – 34% din voturi. În ultimele 15 zile, Komorowski pare să fi pierdut între 2 şi 2,5% din procente, obţinute însă de Jaroslaw Kaczynski.

Cele mai citite

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă