11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDonald Trump nu renunță la politica sa „America pe primul loc”: Vom...

Donald Trump nu renunță la politica sa „America pe primul loc”: Vom emite un nou ordin executiv exhaustiv pentru a ne proteja poporul

Președintele american Donald Trump a anunțat, joi, să săptămâna viitoare va emite un nou ordin executiv menit să protejeze poporul american, în condițiile în care interdicția temporară privind intrarea cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane în Statele Unite este blocată în urma unei decizii a unei curți federale, informează agențiile internaționale, citate de Agerpres.

„Vom emite un nou ordin executiv exhaustiv pentru a ne proteja poporul”, a declarat Trump într-o conferință de presă de la Casa Albă, fără a oferi alte detalii.

Totodată, Trump a insistat că administrația sa funcționează „ca o mașinărie perfect unsă”, respingând informațiile potrivit cărora există haos, criză și fricțiuni în interiorul echipei de la Casa Albă. Președintele american a susținut totodată că nu face altceva decât să-și îndeplinească „promisiunile din campanie” pentru „a reda poporului guvernarea”, transmite EFE.

Trump s-a plâns că „a moștenit un haos”, atât la nivel intern, cât și extern și a atacat din nou „presa care nu este onestă”, susținând că prin relatările sale mass media face un deserviciu țării. Liderul de la Casa Albă a denunțat manifestările de „ură” la adresa sa, acuzând îndeosebi postul de televiziune CNN, și s-a declarat „uimit” de informațiile negative care apar despre el în mass media americană. “Este atâta ură”, s-a plâns el, acuzând faptul că primește „lovituri constante” din partea anumitor organizații media. „Publicul deja nu-i mai crede”, a insistat el, referindu-se la CNN. Președintele republican a recunoscut totuși că unele acțiuni ale sale au fost nepopulare, dar a insistat că au fost necesare pentru securitate.

În ceea ce privește scurgerile către presă legate de administrația sa, Trump a declarat că a cerut Ministerului Justiției să ancheteze filtrările „criminale” de informații și a dat drept exemplu convorbirea sa telefonică de la sfârșitul lui ianuarie cu președintele mexican Enrique Peńa Nieto. El a insistat că nu-i pasă prea mult faptul că a fost făcut public conținut discuției, pentru că “nu era atât de important”, dar că îl îngrijorează faptul că ar putea ajunge în presă informații mai sensibile.

Referitor la relația cu Rusia, Trump a apreciat că, dacă reușește să aibă o relație pozitivă cu această țară, „ar fi un lucru bun, nu rău”, atât pentru SUA, cât și pentru întreaga lume. „Dacă avem o relație bună cu Rusia, credeți-mă, este un lucru bun, nu rău”, a spus Trump, adăugând că ar fi „mult mai ușor” să fie “dur” cu Rusia, dar că el își dorește „să facă ceea ce trebuie”, pentru interesele SUA și ale întregii lumi.

Trump a reiterat totodată că nu are „nimic” în Rusia, nici „acorduri”, nici “împrumuturi”, calificând drept „știri false” informațiile privind posibilele contacte ale membrilor echipei sale cu agenți ai serviciilor de informații din Rusia. „Nu am împrumuturi în Rusia, nu am nimic în Rusia, nu am acorduri în Rusia”, a insistat Trump.

În ceea ce-l privește pe fostul său consilier pentru securitate națională, Trump a declarat că i-a cerut demisia lui Michael Flynn deoarece nu a fost mulțumit de modul în care acesta a comunicat informațiile vicepreședintelui Mike Pence. „Nu cred că a făcut ceva greșit. Ba chiar a făcut un lucru bun” prin faptul că a vorbit cu oficialități ruse. „Problema este că nu i-a comunicat (acest lucru) în mod corespunzător vicepreședintelui nostru și apoi a spus că nu-și mai amintește”, a declarat Trump.

Totodată, liderul de la Casa Albă și-a reiterat intenția de a construi „un mare zid” la granița cu Mexicul care nu va fi „o glumă, ca cel actual”, și a afirmat că se va implica personal pentru „a reduce costul” construcției, estimat la peste 21,6 miliarde de dolari.

„Va fi un zid mare. Și îl voi negocia eu, astfel că prețul va scădea, la fel ca și restul lucrurilor pe care le-am negociat pentru administrație”, a mai spus Trump în conferința de presă care nu apărea pe agenda Casei Albe și în timpul căreia a menționat, ca și în alte rânduri, că Mexicul va fi cel care va achita în cele din urmă factura. Președintele american a mai apreciat că din cauza lipsei de control la frontieră, SUA se transformă „într-o națiune infestată de droguri” care „au devenit mai ieftine decât bomboanele”.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă