13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDonald Trump culege „fructele mâniei“

Donald Trump culege „fructele mâniei“

SUA şi UE nu sunt „pregătite“ pentru un preşedinte precum miliardarul american Donald Trump la Casa Albă, „fără experienţă internaţională“, a estimat preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz.

Candidatul în cursa internă a Partidului Republican pentru Casa Albă Donald Trump a fost învins în Wyoming şi în Washington, dar rămâne în pole position în lupta pentru învestitura republicană, care s-a intensificat o dată cu apropierea celei de-a doua „super-marțe“. Sâmbătă, mogulul imobiliar a pierdut caucus-ul republican în statul Wyoming şi în capitala Washington. Senatorul Ted Cruz a câştigat 9 din cele 12 delegaţii în Wyoming. În capitala federală, microcosmos politic favorabil mai degrabă democraţilor decât republicanilor în cursa alegerilor naţionale, candidatul dorit de establishmentul republican, Marco Rubio, a ieşit învingător.

Donald Trump îşi păstrează totuși un avans important în cursa pentru învestitura republicană. Omul de afaceri, ale cărui adunări electorale au devenit tot mai des teatrele incidentelor, a anulat vineri seară o reuniune electorală prevăzută la o universitate din Chicago, după încăierările dintre simpatizanţii şi adversarii săi. Sâmbătă, Trump s-a declarat „galvanizat“ după acest eveniment, în timp ce la mitingurile lui continuă să vină zeci de contramanifestanți.

Preşedintele Barack Obama a cerut candidaţilor în vederea scrutinului prezidenţial din noiembrie să ridice nivelul campaniilor lor, „fără insulte, fără diviziuni bazate pe rasă şi credinţă şi, în mod cert, fără violenţe împotriva altor americani“. O intervenţie înscrisă în contextul tensiunilor în creştere, concentrate în principal în jurul favoritului primarelor republicane, Donald Trump. De altfel, incidentele erodează din ce în ce mai mult campania miliardarului american Donald Trump, candidat în cadrul Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă. Tensiunea pe care a introdus-o în lupta pentru învestitura republicană prin declaraţii incendiare a atins un vârf, vineri, la Chicago, în Illinois, cu patru zile înaintea primarelor organizate în acest stat, precum şi în Carolina de Nord, Florida, Missouri şi Ohio.

Sute de manifestanţi anti-Trump s-au adunat în jurul universităţii unde miliardarul urma să ţină un discurs electoral. Unii opozanţi au reuşit să intre în clădirea instituției de învățământ superior din Illinois unde s-ar fi ținut reuniunea cu simpatizanţii. Această contramanifestaţie, derulată într-un climat de tensiune extremă, l-a forţat pe Donald Trump să-şi anuleze mitigul de campanie. După ce a ajuns în oraş, candidatul a avut o întâlnire cu forţele de ordine şi a decis împreună cu echipa de campanie că evenimentul nu trebuie menţinut, din raţiuni de securitate. „Nu vreau să existe răniţi“, a explicat miliardarul pentru CNN, acuzând o atingere adusă libertății de expresie, garantată de primul amendament al Constituţiei americane. Anunţarea amânării – la o dată nedeterminată – a fost primită cu strigăte de bucurie în rândul opozanţilor, dar au izbucnit imediat confruntări, insulte, între cele două tabere şi a fost necesară intervenţia forţelor de ordine pentru separarea grupurilor şi evacuarea sălii. Violenţele au continuat în exterior şi poliţia a efectuat arestări. În aceeaşi zi, Donald Trump a fost întrerupt de mai multe ori în timpul unei reuniuni la St. Louis, în Missouri.

Americanii ripostează

De la debutul campaniei, reuniunile electorale ale lui Trump adună mii de persoane, printre care opozanţi, latinos excedaţi de declaraţiile sale care vizează imigranţii hispanici ori membri ai mişcării „Black Lives Matter“, care denunţă violenţele poliţiei. Cele mai multe astfel de întruniri au devenit teatrul unor incidente, scenele făcând parte integrantă din discursurile miliardarului, în care, rând pe rând, se amuză sau se înfurie pe cei care îi perturbă discursurile şi, invariabil, aceştia sunt evacuaţi de forţele de ordine. În timp, evacuările au devenit tot mai tensionate, generând reacţii agresive ale publicului. În cursul acestor reuniuni publice, presa este concentrată într-un spaţiu închis, în fundul sălii, şi arătată cu degetul de Trump când îi critică politica.

Rivalii republicani l-au acuzat pe Donald Trump şi au spus că acum culege fructele retoricii sale. „Când aveţi o campanie care încurajează violenţa, când faceţi o campanie cu acuzaţii de violenţă fizică faţă de membrii presei, creaţi un mediu care nu face decât să incite la acest gen de discordie violentă“, a acuzat senatorul de Texas, Ted Cruz, care se poziţionează pe locul doi, în urma mogulului imobiliar, în primarele republicane. „Donald Trump a semănat discordia şi culege fructele“, a precizat şi John Kasich, guvernatorul din Ohio, până în prezent ultimul din cei patru candidaţi aflaţi în cursa pentru învestitura republicană, al cărei următor capitol se va scrie mâine. Cinci mari state (Florida, Illinois, Missouri, Ohio, Carolina de Nord) se vor pronunţa la această a doua „super-marțe“, care este probabil una din ultimele şanse ale rivalilor lui Trump de a-i bara calea spre învestitură.

Miliardarul a mai avut programat un miting sâmbătă la Ceveland (Ohio), dar și acesta a fost anulat, deoarece Secret Service, însărcinat cu protecţia, nu a terminat pregătirile la timp. Donald Trump refuză să-şi asume responsabilitatea manifestaţiilor, aruncând vina asupra „agitatorilor profesionişti“.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă