24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialDonald Trump aduce în discuție acordul nuclear, după testul balistic al Iranului

Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear, după testul balistic al Iranului

Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internațional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat ieri președintele american, Donald Trump, care a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord.

„Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!”, a scris pe Twitter președintele American, scrie Agerpres, care citează AFP.

Teheranul a anunțat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat „cu succes” o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acțiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, și bazele americane din regiune.

Testul a avut loc într-o atmosferă foarte tensionată între Iran și Statele Unite, președintele Donald Trump amenințând să își retragă țara din acordul privind programul nuclear al Teheranului pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania.

Acordul nuclear nu interzice activitățile balistice ale Iranului, dar Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfășoare activități pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare. Textul urmărește să controleze caracterul strict civil și pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor impuse Teheranului.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite și-au înmulțit însă atacurile împotriva acordului pe care actualul președinte american a promis să îl „rupă în bucăți”. La 15 octombrie, președintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul își respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunță că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancțiunile împotriva Iranului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă