19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDoi primari din Argeş suspectaţi de fapte de corupţie, citaţi la DNA...

Doi primari din Argeş suspectaţi de fapte de corupţie, citaţi la DNA în dosarul lui Nicolescu

Primarii din Câmpulung Muscel şi Budeasa, fostul primar din Curtea de Argeş şi omul de afaceri Gheorghe Dobre au fost citaţi, luni, la DNA Piteşti, fiind suspectaţi de infracţiuni de corupţie în dosarul şefului CJ Argeş Constantin Nicolescu, arestat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Mediafax.

Conform unor surse judiciare, au fost chemaţi, luni, la audieri la DNA fostul primar din Curtea de Argeş Gheorghe Nicuţ (PNL), primarul din Câmpulung Muscel Călin Andrei (PNL), primarul localităţii Budeasa Ştefan Ion (PSD) şi Gheorghe Dobre, patronul firmei “Zeus”, firmă care a făcut lucrări finanţate din bani europeni la renovarea mai multor şcoli din judeţ.

Sursele citate au precizat pentru Mediafax că cele patru persoane au fost chemate vineri la DNA Piteşti pentru prezentarea acuzaţiilor, urmând ca cei patru să fie audiaţi luni.

Potrivit surselor citate, cei patru sunt suspectaţi de infracţiuni de corupţie în dosarul şefului CJ Argeş, Constantin Nicolescu, în legătură cu folosirea unor fonduri europene pentru reparaţii la două şcoli din municipiul Curtea de Argeş, o şcoală din municipiul Câmpulung Muscel şi o grădiniţă din Budeasa.

Aceleaşi surse mai spun că unul dintre denunţuri este făcut de reprezentantul unei firme de construcţii care ar fi vrut să obţină lucrările de amenajare a şcolilor respective.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş Constantin Nicolescu a fost arestat, joi seară, pentru dare de mită şi trafic de influenţă, iar după pronunţarea deciziei acestuia i s-a făcut rău, în prezent fiind internat la Spitalul Floreasca din Capitală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false potrivit cărora acestea ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005 şi a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.

Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip Phare în sumă de 880.249,95 euro, “având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare din Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005”.

“Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005”, notează procurorii DNA.

Potrivit acestora, contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente “atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă