19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDoi manageri de la BMW au fost arestati

Doi manageri de la BMW au fost arestati

Virusul coruptiei se extinde in Germania. Procuratura din Munchen a deschis marti o ancheta penala impotriva a doi manageri de la BMW acuzati de luare/dare de mita.
Gunther L. (54 de ani) a fost arestat miercuri dupa ce procurorii anticoruptie i-au perchezitionat biroul si locuinta. Managerul de la concernul de automobile BMW Ð departamentul de achizitii Ð este acuzat de incasarea a 100.000 de euro in 2000-2003 de la Peter M. Acesta era director administrativ in societatea "M&H Internationale Spedition und Logistik” (Transporturi si Logistica) din landul Saxonia, fosta RDG. Sotia managerului de la BMW a semnat pentru societatea est-germana facturi pentru "servicii de consultanta” fictive. BMW a afirmat ca faptele sunt "penibile”. Purtatoarea de cuvant a recuzat insa deficite in cadrul controlului intern: “Din pacate, in cele mai bune familii se intampla ca un membru sa se comporte fals”.
Cazurile actuale nu sunt singulare: numarul managerilor implicati in cazuri de coruptie in Germania creste in continuu… In ianuarie 2003, in urma unui control intern, procuratura din Munchen l-a cercetat pe un alt manager BMW, de la un departament de achizitii. Respectivul cumpara de preferinta software de la o anumita firma, mai scumpa decat concurenta. Si incasa la negru sute de mii de euro. Iar in octombrie 2004, mult solicitatii functionari penali de la aceeasi procuratura muncheneza (cu cel mai mare numar de angajati Ð si de cazuri Ð din Germania) au perchezitionat din nou birourile si locuintele unor angajati de la BMW. Acestia vandusera fotografii secrete de prototipuri auto unei reviste.
La concurenta Daimler-Chrysler din Stuttgart procurorii au actionat in martie. Angajati cu functii inalte au fost acuzati de coruptie si luare de mita. Seful departamentului de vanzari avusese "practica” idee sa renoveze vila prietenei sale din insula Mallorca (Spania) direct cu banii furati de la Daimler-Chrysler. Pentru infrumusetarea casei s-au adus chiar muncitori de la Daimler. In birourile concernului se vorbea pe sub mana de un "biotop al criminalitatii”… Fenomen singular?
Acum doua saptamani, unul dintre directorii producatorului de chipuri Infineon Ð din Munchen Ð si-a dat urgent demisia. Procuratura bavareza a dezvaluit afacerile sale rentabile cu o agentie specializata in “evenimente sportive” (sic!). Aceasta-i platise 260.000 de euro pentru "comenzi exclusive”.

De la globalizare la… lacomie

Dupa prabusirea sistemelor comuniste in Europa de Est metodele de globalizare ale economiei s-au accelerat: expansiuni, fuzionari, participari la bursa, masive reduceri de personal si de salarii. In paralel, managerii se imbogatesc pe banii firmelor in care activeaza. "Coruptia nu are loc datorita necesitatii financiare”, declara recent expertul anticoruptie Peter Blomberg de la Transparency International, ci "din lacomie”. Reprezentantii "etajelor superioare au dezvoltat pretentii de atotputernicie”.
Prof. dr. Hans See, presedintele organizatiei de experti economici "Business Crime Control” din Germania, scrie in "BIG business crime”: "Criminalitatea economica este minimalizata de purtatorii de cuvant ai concernelor, de partidele politice, de parlamente si de guverne intr-un mod lipsit de raspundere. La fel de forurile economice, de justitie si de mass-media. BCC cerceteaza si explica aceste aspecte de 15 ani, dovedind ca forma de criminalitate economica este cea mai periculoasa dintre toate. Si cea mai mai nociva din punct de vedere politic, social si ecologic”.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă