11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDoi elevi români, premiaţi la un târg de invenţii din California

Doi elevi români, premiaţi la un târg de invenţii din California

Premiul I la un târg de invenţii din California a fost obţinut de doi elevi din clasa a XII-a. Ei au fost premiaţi la Târgul Internaţional Intel de Ştiinţă şi Tehnologie din San Jose, California, pentru un proiect legat de prevenirea accidentelor rutiere, potrivit Hotnews.ro. Proiectul prezentat de Paul Sucală şi Cristian Roşu a fost recompensat cu 3000 de dolari.

Elevii au creat un senzor care se montează în faţa maşinii. Acesta scanează cu un telemetru laser aria din faţa autovehiculului şi creează un fel de hartă a împrejurimii. Comparând diferenţele dintre două citiri consecutive, calculează traiectoria pentru fiecare vehicul şi de asemenea calculează probabilitatea ca un accident să aibă loc. “În cazul în care este o urgenţă, sistemul nostru preia automat controlul maşinii,” spune Paul Sucală, de la Colegiul Naţional Silvania din Zalău, într-un interviu pentru CampusNews.

Senzorul face 10 citiri pe secundă. Dacă distanţa de frânare este mai mică decât cea dintre vehiculele care urmează să se ciocnească, atunci se acţionează automat frâna.

Potrivit lui Sucală, principala cauza de deces pentru tinerii sub 24 de ani sunt accidentele rutiere. “Ne-am propus să găsim o soluţie pentru această problemă,” spune el.

Elevii nu s-au gândit încă să vândă sistemul unui producător auto, mai ales că el a fost proiectat în aşa fel încât să poată fi montat pe autovehiculele vechi. “Nu ne-am propus să fie un sistem care să poată fi montat doar pe maşinile noi pentru că aşa chiar n-am rezolvat problemele, pentru că puţină lume îşi cumpără maşini noi în ultima vreme,” spune Paul Sucală.

Paza de coastă americană a fost însă interesată de acest proiect. “Ei căutau participanţi cărora să le poată oferi un anumit premiu, căutau proiecte pe care să le poată sponsoriza, proiecte care se potrivesc pazei de coastă americane. Au fost foarte interesaţi de proiectul nostru pentru că au nevoie de un proiect care să le protejeze bărcile. Însă regula era să ofere premii doar americanilor. Şi noi am primit doar o diplomă, dar este şi aceasta foarte valoroasă,” spune elevul.

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă