20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDoi deputaţi din Galaţi, în conflict cu ANI

Doi deputaţi din Galaţi, în conflict cu ANI

Aurel Nechita a cumulat funcţia de decan cu cea de deputat şi, apoi, secretar de stat, în timp de Florin Pâslaru l-a angajat pe fiul său la cabinetul parlamentar.
 

În condiţiile în care Comisia Europeană solicită, în Raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, doi parlamentari gălăţeni, deputaţii PSD Aurel Nechita şi Florin Pâslaru, duc războaie grele în instanţe cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), încercând să demonstreze că totuşi nu ar fi incompatibili. Deputatul PSD Aurel Nechita, ales în decembrie în Colegiul 9 Galaţi, are la activ două decizii de incompatibilitate pronunţate de ANI. În 2011, ANI i-a interzis să ocupe o funcţie publică timp de 3 ani, pentru că 5 ani fusese în incompatibilitate, încălcând prevederile art. 81, alin. (1) şi (2), respectiv art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003. Nechita s-a aflat în incompatibilitate în perioada 12.05.2005-19.12.2008, când era deputat, dar şi decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Dunărea de Jos. ANI a constatat că a fost în incompatibilitate şi în perioada 10.01.2009-2.10.2009, când a fost decan la Medicină, dar şi secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Inspectorii ANI au constatat şi o altă situaţie de incompatibilitate în care s-a aflat deputatul PSD. Potrivit declaraţiei de avere, dr Nechita încasase 68.088 lei ca decan, 1.150 lei ca lector la cursurile OAMMR, dar şi 33.899 lei ca şef al Secţiei Clinică Pediatrie II de la Spitalul de Pediatrie Galaţi. Incompatibilitatea e dictată de art 180 aliniatul (1) litera (b) din Legea 95/2006, care prevede că funcţia de manager e incompatibilă cu „exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate“. Art .184 prevede că „dispoziţiile art.180 alin.(1), litera (b), referitoare la incompatibilităţi, conflicte de interese şi sancţiunea rezilierii contractului de administrare se aplică şi şefilor de secţie“.

Colecţionarul de funcţii publice

Şirul lung al incompatibilităţilor lui Aurel Nechita nu se opreşte aici. După începerea actualei sesiuni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat ANI să se pronunţe în cazurile a patru deputaţi, Aurel Nechita, Tamara Dorina Ciofu, Ioan Dârzu şi Petru Andea, dacă sunt sau nu predispuşi la situaţii de incompatibilitate. ANI a constatat în cazul lui Nechita producerea simultată a 3 situaţii de incompatibilitate: „Opinăm că deţinerea concomitentă a calităţii de deputat şi a funcţiilor faţă de care a operat suspendarea, respectiv de şef de clinică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ Galaţi, preşedinte al Colegiului Medicilor – filiala Galaţi şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Univ. Dunărea de Jos Galaţi este de natură să genereze o stare de incompatibilitate în această perioadă“, se arată în răspunsul ANI.

La Înalta Curte, peste un an şi jumătate

Aurel Nechita a atacat în instanţă ambele rapoarte de evaluare prin care era declarat incompatibil cu ocuparea unei funcţii publice. Într-unul din dosare Curtea de Apel Galaţi a anulat raportul de evaluare, dar în celălalt a dat dreptate ANI. Acum, ambele dosare, sunt pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În dosarul 911/44/2011, în care recursul a fost declarat de ANI, instanţa se va pronunţa pe 5 februarie. În dosarul 614/44/2012, în care recursul a fost făcut de Nechita, a fost fixat termen peste un an şi jumătate:  pe 3.06.2014.

Pâslaru – exemplul din Raportul MCV

Cel de al doilea parlamentar incompatibil din Galaţi este deputatul PSD Florin Pâslaru, cel la care, chiar dacă nu este nominalizat, se face referire în Raportul MCV când se spune că parlamentari declaraţi incompatibili îşi exercită mandatele în continuare.

În noiembrie 2011, ANI a constatat că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând astfel prevederile Legii Anticorupţie, nr. 161/2003. Fiul  deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. ANI a emis pe 07.11.2011 raportul de evaluare prin care s-a constatat încălcarea de către deputatul Florin Pâslaru a prevederilor referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, raport rămas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 şi 2 din Legea 176/2010. La solicitarea ANI, în octombrie 2012 Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi-a dat acordul pentru excluderea lui Pâslaru din Parlament, dar votul în plen a tot fost amânat. În decembrie, Pâslaru a fost reales deputat în Colegiul 5 Galaţi şi ANI a solicitat invalidarea noului său mandat de deputat, întrucât exista o decizie definitivă prin care acesta fusese declarat în conflict de interese. Membrii Comisiei de Validare au validat mandatul lui Pâslaru, cu 20 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o „abţinere”, dar, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, asta nu înseamnă că problemele acestuia au luat sfârşit. „Domnul Pâslaru va trebui să demonstreze că mandatul său este valid. Agenţia Naţională de Integritate mai are şi alte instrumente. Noi lăsăm justiţia să îşi facă datoria”, declara Zgonea. 

Cele mai citite

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă