22.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialDoi congresmeni au cerut demiterea președintelui Trump pentru obstrucţionarea investigaţiei privind implicarea...

Doi congresmeni au cerut demiterea președintelui Trump pentru obstrucţionarea investigaţiei privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA

Doi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor au depus o solicitare pentru iniţierea procedurii demiterii preşedintelui SUA, Donald Trump, acuzat de obstrucţionarea justiţiei în cazul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial american, informează publicația The Hill citată de Mediafax.

Brad Sherman, congresman democrat din California, a depus miercuri o solicitare formală în Camera Reprezentanţilor pentru iniţierea procedurii de suspendare şi, eventual, demitere de către Senat a preşedintelui Donald Trump.

Brad Sherman argumentează că decizia preşedintelui Donald Trump de a-l demite pe directorul FBI James Comey reprezintă o formă de obstrucţionare a justiţiei şi "un delict".

Iniţiativa lui Brad Sherman este susţinută de colegul democrat Al Green (Texas).

În replică, administrația de la Casa Albă consideră "total ridicolă" solicitarea pentru demiterea lui Donald Trump depusă în Camera Reprezentanţilor în sensul iniţierii procedurii demiterii preşedintelui SUA, Donald Trump.

"Cred că este complet şi absolut ridicol; este un joc politic în cel mai prost sens", a reacţionat Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Suspendarea lui Donald Trump în vederea demiterii este improbabilă în actualul context politic, dat fiind că republicanii au o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor.

Camera Reprezentanţilor poate suspenda un preşedinte cu majoritate simplă a voturilor. Procedura demiterii continuă în Senat, care analizează acuzaţiile şi poate demite preşedintele cu o majoritate de două-treimi. Un preşedinte demis va fi înlocuit de vicepreşedinte.

James Comey, directorul FBI demis de preşedintele Donald Trump, a afirmat că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigaţia care îl viza pe fostul consilier prezidenţial Michael Flynn. Referindu-se la o conversaţie cu Donald Trump desfăşurată în Biroul Oval pe 14 februarie, James Comey afirmă: "Preşedintele a revenit la subiectul Mike Flynn (fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională -n.red.), spunând: «Este un tip bun şi a trecut prin multe». A repetat că Flynn nu a făcut nimic greşit discutând telefonic cu ruşii, ci doar că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele SUA. Apoi a spus: «Sper că vedeţi clar un mod de a renunţa la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteţi renunţa» (la anchetă -n.red.). I-am replicat doar că «este un tip bun» (de fapt, am avut o experienţă pozitivă în interacţiunile cu Mike Flynn când era coleg, în calitatea de director al Agenţiei pentru Informaţii Militare, la începutul mandatului meu în FBI.) Nu am spus că voi «renunţa»" la anchetă, afirmă James Comey în declaraţia oficială.

James Comey a oferit şi detalii despre dineul pe care l-a avut cu Donald Trump la Casa Albă pe 27 ianuarie, precizând că preşedintele i-a cerut de două ori "loialitate". "Eram doar noi doi, la o masă ovală situată în Sala Verde. Ne serveau doi stewarzi al Forţelor Navale, care intrau în sală doar pentru a aduce mâncarea şi băuturile. Preşedintele a început prin a mă întreba dacă voiam să rămân director al FBI, lucru care mi s-a părut ciudat întrucât îmi spusese de două ori că spera să rămân, iar eu îl asigurasem că aşa intenţionam. (…) I-am explicat că îmi place munca mea şi că intenţionam să îmi duc la bun sfârşit mandatul de zece ani. (…) Preşedintele mi-a spus: «am nevoie de loialitate, aştept loialitate». Nu m-am mişcat, nu am vorbit, nu mi-a schimbat expresia facială deloc în tăcerea penibilă care a urmat. Pur şi simplu, ne-am uitat unul la celălalt în tăcere. (…) Spre finalul dineului, preşedintele a revenit la subiectul funcţiei mele (…). A spus: «am nevoie de loialitate». Am replicat: «Veţi avea mereu onestitate din partea mea». S-a oprit puţin şi a spus: «Asta vreau, loialitate onestă». Am tăcut puţin, apoi am spus: «O veţi avea din partea mea»".
James Comey a fost audiat de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, în legătură cu investigaţia pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, le-ar fi avut cu oficiali ruşi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă