24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialDocumentare de Oscar la Campulung Muscel

Documentare de Oscar la Campulung Muscel

» Festivalul International de Film Documentar Turistic si Ecologic se desfasoara pentru doua zile la Campulung Muscel din Arges, iar invitatul special este cineastul spaniol de origine britanica Colin H. Arthur, un maestru al efectelor speciale, cunoscut pentru mastile din filmul "Odiseea Spatiala" al lui Kubrick.

» La festival vor fi prezentati si doi cineasti de Oscar – croatul Dusan Vukotic si polonezul W. Smudski.

» Initiativa de a promova un produs turistic romanesc cu ajutorul filmului apartine unei asociatii si nu este sustinuta nici de Ministerul Culturii, nici de cel al Turismului.

Peste o suta de filme din 30 de tari au fost inscrise in preselectia Festivalului International de Film "Document.Art", care a inceput astazi la Campulung Muscel, eveniment ajuns la cea de-a 13-a editie. Intr-o piata autohtona saraca – cine mai investeste astazi, in Romania, in documentarele de arta? –, iata ca festivalul de nisa nu numai ca rezista, dar primeste si din ce in ce mai mult feedback din strainatate, dupa ce a re-zonat de-a lungul anilor, avand participari tot mai interesante.

La aceasta editie revine Rusia, dar sunt si nou-veniti precum filmele cineastilor din Azerbaidjan, Letonia, Lituania sau Finlanda. In final, vor concura 65 de productii, dintre care un juriu le va alege, marti, pe cele mai bune. Juriul este alcatuit din criticul de film Calin Stanculescu (presedinte), Doina Berchina (Societatea Romana de Radiodifuziune), Dan Vasiliu (profesor UNATC), Marin Vladimir (distribuitor de film) si Colin H. Arthur (cineast spaniol de origine britanica). Filmele vor fi proiectate la cateva terase din localitatea argeseana.
Festivalul este organizat de Asociatia Romana de Film "Document.Art", sub conducerea profesorului Nicolae Luca, cel care a initiat evenimentul, fiind promotorul sau. Festivalului International de Film Documentar Turistic si Ecologic si-a castigat in 2007 un loc in Organizatia Mondiala a Turismului.

Asociatia "Document.Art" continua activitatea de promovare a produsului turistic romanesc cu ajutorul filmului, astfel ca invitatii sunt purtati prin cele mai frumoase locuri din imprejurimile orasului-gazda, prin Dragoslavele si manastirile din zona.
Cu toate acestea, evenimentul nu este sustinut financiar nici de Centrul National al Cinematografiei, nici de Ministerul Turismului.

Un maestru al efectelor speciale si doi cineasti premiati cu Oscar
In aceste zile vor fi prezentate si filme detinute de Arhiva filmului turistic romanesc, impreuna cu doi cineasti de Oscar – croatul Dusan Vukotic, premiat in 1962 cu un Oscar pentru filmul de animatie "Surogat", si polonezul W. Smudski –, iar Colin H. Arthur va intra in dialog cu cinefilii chiar inainte de decernarea premiilor. Dar cine este Colin H. Arthur? Va amintiti de mastile din filmul "Odiseea Spatiala" al lui Stanley Kubrick?! El le-a facut. Arthur s-a nascut intr-o familie de artisti britanica – tatal pictor, mama sculptor –, ajungand sa studieze scoala de arte. Il cunoaste pe celebrul cineast Stanley Kubrick pe vremea cand lucra la Muzeul Figurilor de Ceara "Madame Tussaud". Ii va realiza mastile pentru productia "2001: Odiseea spatiala".

 

Intalnirea va fi definitorie pentru viitorul sau, acesta fiind captivat in special de filmul SF. Se apuca de munca, isi imbogateste cunostintele despre computere, electronica, mecanica si hidraulica, permitandu-si astfel sa creeze un univers fantastic. A lucrat pentru mai mult de 100 de filme, incepand din 1967, si a colaborat cu actorii David Niven, Peter O’Toole, Trevor Howard, Peter Sellers, Sean Connery, Vincent Price, Burt Lancaster si multi altii. In 1990 s-a mutat la Madrid, unde a fondat studioul de efecte speciale "Dream Factory Spain".
A fost distins pentru creatiile sale la cele mai importante festivaluri, printre care Festivalul de Film de la Cannes (1967), pentru "The Blood of Hussain"; Premiul Goya pentru Efecte speciale pentru filmul "La Grieta" (1989); Premiul Metrópolis pentru contributia adusa la efectele speciale in industria cinematografica timp de 25 ani (1991); Lyon ’94 – Premiul de bronz pentru efecte speciale; Premiile Goya, nominalizare pentru cele mai bune efecte de animatie si efecte speciale in filmul "Hable con ella", de Pedro Almodóvar (2002), si multe altele.

Cele mai citite

Londra, Antalya și Istanbul, în topul destinațiilor preferate de pe Aeroportul Otopeni, depășind rutele de business

Pentru prima dată în istoria datelor furnizate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Otopeni, destinaţiile Londra, Antalya și Istanbul se situează în...

Londra, Antalya și Istanbul, în topul destinațiilor preferate de pe Aeroportul Otopeni, depășind rutele de business

Pentru prima dată în istoria datelor furnizate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Otopeni, destinaţiile Londra, Antalya și Istanbul se situează în...

Rolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este astăzi mai relevant ca niciodată, a afirmat Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 17 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a Controlorului General al...
Ultima oră
Pe aceeași temă