14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDocument guvernamental: Declansarea unei pandemii, tot mai probabila

Document guvernamental: Declansarea unei pandemii, tot mai probabila

Declansarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabila si se poate extinde in cateva ore, cu rata de mortalitate de pana la 3% si scaderea fortei active cu 20-50%, Romania avand un numar redus de doze antigripale in timp ce Franta, de exemplu, are medicamente pentru toata populatia

Situatia este prezentata intr-un document guvernamental, obtinut de Mediafax, intitulat "Sistemul de sanatate publica si raspunsul in caz de pandemie cu virus gripal porcin".

"Suntem aproape de o pandemie? Nu se stie, dar este posibil si devine tot mai probabil. Oamenii de stiinta nu stiu cand va aparea din nou gripa pandemica, insa subliniaza faptul ca aparitia ei este sigura", se arata in document.

Este amintit ca gripa pandemica se manifesta la momentul aparitiei unui nou virus de gripa impotriva caruia populatia nu are imunitate/rezistenta si ca un astfel de virus are capacitatea de a infecta populatia cu viteza unui virus obisnuit de gripa, dar cu efecte mult mai devastatoare, ducand la o mortalitate ridicata.

Ca efecte probabile ale gripei pandemice sunt indicate raspandirea globala in termen de cateva ore, avand in vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne, afectarea a 30% din populatie, o rata a mortalitatii de 0,8-3%, reducerea fortei active cu 20-50%, afectarea continuitatii serviciilor de baza si a economiei nationale.

Cifrele reflecta situatia probabila la nivelul global al tuturor statelor afectate, in cazul raspandirii pandemiei.

"Efectele probabile ale gripei pandemice ? Raspandirea globala in termen de cateva ore avand in vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne. Impactul probabil include: 30% din populatie afectata, 0,8-3% mortalitate, sisteme sanitare depasite, posibilitati de prevenire si tratament limitate, afectarea continuitatii unor servicii de baza necesare populatiei", se arata in document.

In document se face referire si la sistemele sanitare depasite, precum si la posibilitatile de prevenire si tratament limitate.

La intrebarea "Suntem pregatiti pentru gripa pandemica ?", unul dintre raspunsuri se refera la stocarea medicamentelor antigripale, aratandu-se ca Franta asigura astfel de medicamente pentru totala populatia, in timp ce Romania detine 40.000 de doze.

Ca pregatire pentru gripa pandemica se mai face referire in document la planificare la nivelul tuturor serviciilor vitale functionarii statului, planificare la nivelul sistemului sanitar si obtinerea vaccinului specific (crearea capacitatilor proprii de fabricare a vaccinului).

Solutiile indicate sunt colaborarea interstatala, monitorizarea si schimbul de informatii in timp real, planificarea la toate nivelurile, informarea precoce a populatiei, colaborarea cu mass-media si instruirea reprezentantilor mass-media din timp.

"Reactia in cazul gripei pandemice este una generala si nu poate fi limitata la Ministerul Sanatatii", se atentioneaza in document.

Ca probleme cu care se vor confrunta autoritatile romane in cazul gripei pandemice sunt indicate politica fata de accesul in tara a persoanelor straine provenite din zonele pandemice, politica fata de cetatenii romani aflati in zone pandemice, coordonarea reactiei in cazul inceperii unei pandemii, inlocuitorii pentru "persoanele cheie" care pot fi victime ale pandemiei, cui se vor administra medicamentele antivirale, cine va fi internat acasa si cine va fi tratat acasa, cum va reactiona personalul medical si cum va reactiona populatia.

"Responsabilitatea furnizarii raspunsurilor trebuie sa fie una guvernamentala si nu individuala, atribuita unei persoane sau unui singur ministru sau minister. Raspunsurile trebuie stabilite inaintea inceperii pandemiei, planurile trebuie pregatite si testate la nivelul tuturor institutiilor, coordonarea reactiei trebuie sa aiba loc in cadrul unui comandament unificat care inglobeaza responsabilii tuturor institutiilor implicate, bazandu-se pe recomandarile grupurilor de experti", se atentioneaza in document.

Una dintre concluziile analizei este ca securitatea nationala poate fi afectata si pusa in pericol din cauza unor probleme din domeniul sanatatii publice.

Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat agentiei Mediafax ca documentul fost redactat foarte recent si ca a fost prezentat de ministrul Sanatatii in sedinta de marti a Guvernului. Arafat a participat si el la sedinta de Guvern.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a crescut gradul de alerta medicala la nivelul 5, care arata ca o pandemie de gripa cu noul tip de grupa este "iminenta".

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă