26.3 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăSpecialDoar 1 din 10 români a făcut un control dermatologic în ultimul...

Doar 1 din 10 români a făcut un control dermatologic în ultimul an

Doar unul din zece români a fost la un control dermatologic în ultimul an, deși peste 50 la sută dintre ei sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Mai mult, 80 la sută dintre români nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare.

Acestea sunt principalele rezultate ale studiului online ”Cum se protejează românii de soare”, realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România în luna iulie a acestui an, pe platforma www.ivox.com. Eșantionul a fost compus din 550 de respondenți, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani și 392 cu vârsta peste 30 de ani. 

Tinerii sunt în cel mai mare pericol

Aproximativ 85% dintre cazurile de melanom malign sunt cauzate de expunerea necontrolată la radiațiile solare, iar studiul ”Cum se protejează românii de soare” a arătat că doar 6% dintre respondenți cu vârstă între 18 și 30 de ani aleg să se protejeze de razele solare atunci când merg la plajă. În plus, mai puțin de 25% dintre tineri folosesc întotdeauna cremă cu indice de protecție solară atunci când aleg să se expună pe o perioadă îndelungată la soare.

Spre deosebire de cei tineri, respondenții cu vârsta peste 30 de ani preferă să nu se expună în intervalul de radiații solare ridicate (orele 10:00 – 16:00), însă numai 17% dintre aceștia aleg să își protejeze pielea atunci când stau la plajă. Într-un procent la fel de mic, persoanele din această categorie de vârstă folosesc cremă de protecție solară. 

Lipsă de informare

„Acest studiu online privind comportamentul românilor atunci când se expun razelor solare și modalitatea prin care aceștia aleg să se protejeze și să își îngrijească pielea ne-a arătat o realitate îngrijorătoare. De aceea, ne dorim să readucem în atenția publicului importanța unei informări complete despre factorii de risc și metodele de prevenție ale melanomului malign. Datele oficiale privind incidența melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample și constante de educare și prevenție atât în rândul tinerilor, cât și al adulților, incidența melanomului malign crește”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

România înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom malign, iar aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. 

În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat a treia ediție a campaniei „Un viitor fără pată”, un demers de educare și informare a publicului larg, și în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului.  

Sfatul medicilor

Metoda de prevenţie a melanomului indicată de medicii specialiști este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.

„Una dintre cele mai importante metode de prevenție împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniță sau o leziune de pe piele, trebuie să fim atenți dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm și dacă leziunea evoluează (își modifică aspectul) de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate și prelungite la soare. Putem ține sub control, însă, expunerea la radiațiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu țesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecție solară cu indice SPF de cel puțin 15 și prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecție UV, a pălăriilor cu boruri largi.” a declarat prof. dr. George Sorin Țiplica, medic primar dermatolog.

O persoană cu melanom moare în fiecare oră

În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 –29 de ani și a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani. Pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.9401 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Alege coșurile de gunoi special create pentru colectarea selectivă și responsabilă a deșeurilor!

Într-o societate în care se pune din ce în ce mai mult accentul pe sustenabilitate și protejarea mediului, colectarea selectivă și responsabilă a deșeurilor...

PSD le-a vrut și tot PSD le cere desființate. Pensiile speciale, cartoful fierbinte dinaintea alegerilor

Cel mai bun exemplu că PSD se pregătește intens de alegerile de anul viitor înainte ca Marcel Ciolacu să preia mandatul de premier sunt...

Schwarz Global Services reamenajează și dotează cu echipamente performante Politehnica București

Schwarz Global Services, centrul de excelenţă IT care furnizează soluţii digitale pentru grupul Schwarz, a amenajat și dotat cu echipamente performante unul dintre laboratorele...
Ultima oră
Pe aceeași temă