30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialVâlcov, trimis în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită și...

Vâlcov, trimis în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită și trafic de influență

Fostul senator și primar din Slatina Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, joi, sub control judiciar, pentru luare de mită și trafic de influență, conform DNA. 

În perioada noiembrie-decembrie 2012,  Vâlcov i-a pretins unui denunțător 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Citește și: Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită și trafic de influență

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei, susțin procurorii.

La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A., şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat  fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

Citește și: Procesul fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, începe marţi

Ulterior, la data de 27 august 2014, înainte de data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A., administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai ilui Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord.

Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procent de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

Ulterior, în lunile septembrie şi decembrie 2014, inculpatul a primit, în două tranşe,  de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial.

Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la  4.296.270 lei.

Citește și: Darius Vâlcov va fi ELIBERAT din arest şi cercetat sub control judiciar. Decizia este DEFINITIVĂ

În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina) şi asupra unei sume de bani existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă