16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialDisensiunile Moscova-Ankara iau amploare. Rusia va interzice activităţile companiilor turce

Disensiunile Moscova-Ankara iau amploare. Rusia va interzice activităţile companiilor turce

Rusia va interzice, de la 1 ianuarie, activităţile companiilor turce, în cadrul sancţiunilor adoptate după doborârea bombardierului rus, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit Guvernului rus, interdicţiile vizează toate companiile turce active în domeniul construcţiilor, turismului, serviciilor contractuale cu instituţii locale şi statale. Rusia a impus sancţiuni economice şi diplomatice Turciei după doborârea unui bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turcă.

Între timp, Moscova a cerut miercuri arestarea de către Ankara a unui turc pe care îl acuză că a ucis un pilot rus care s-a ejectat după ce aparatul său de zbor a fost lovit de avioane F-16 turce în zona frontierei cu Siria, la 24 noiembrie, relatează AFP, citată de Agerpres

‘Solicităm măsuri imediate din partea autorităților turce pentru arestarea lui Alparslan Celik și a complicilor săi și judecarea lor pentru asasinarea pilotului rus’, a declarat purtătorul de de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.

În cadrul unui interviu pentru ziarul turc Hurriyet publicat duminică, Alparslan Celik, cetățean turc care luptă alături de rebeli turkmeni în Siria, a declarat că conștiința sa ‘nu poate fi tulburată de amintirea cuiva care lansează bombe asupra civililor turkmeni în fiecare zi’, referindu-se la pilotul rus.

Ankara a acuzat în noiembrie Moscova că a lovit ‘sate ale civililor turkmeni’, o minoritate turcofonă din Siria.

‘Răzbunarea este dreptul cel mai natural’ a declarat Alparslan Celik, fără a afirma totuși faptul că tras personal sau a ordonat să se tragă asupra pilotului. ‘Și-a mărturisit implicarea directă în uciderea pilotului rus. Nu se căiește de actele sale’, a cerut Maria Zaharova într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat ‘surprinderea și indignarea’ Moscovei de a vedea că ‘unul dintre principalele ziare turce asigură o platformă pe care criminalii și teroriștii se laudă pentru crimele lor și incită la ură împotriva Rusiei prin intermediul unei ideologii naționaliste’.

La 24 noiembrie, avioane F-16 au tras asupra unui Suhoi-24 care survola frontiera turco-siriană. Unul dintre cei doi piloți a fost împușcat mortal în timp ce cobora cu parașuta, iar un altul a fost salvat în urma unei operațiuni comune a forțelor speciale ruse și siriene, în cursul căreia un soldat rus a fost ucis.

Incidentul, calificat drept ‘un pumnal în spate’ de președintele rus Vladimir Putin, a provocat o gravă criză între Rusia și Turcia. Moscova a adoptat o serie de sancțiuni — de la abrogarea vizelor și până la un embargo alimentar — față de Turcia, un stat considerat până atunci un partener privilegiat.

Cele mai citite

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă