11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDioxina pune in alerta autoritatile din sud-est

Dioxina pune in alerta autoritatile din sud-est

» Autoritatile sanitare din Constanta si Ialomita au controlat cantitatile de carne importate din Irlanda.

» Desi s-au gasit 15 tone, specialistii spun ca acestea nu sunt periculoase.

Inspectorii sanitar-veterinari din judetul Constanta au intrat in alerta dupa intrarea la noi in tara a unor cantitati de carne de porc contaminata cu dioxina. Potrivit doctorului Corneliu Dumitrica, la nivelul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ieri s-a primit un ordin de serviciu de la Autoritatea Nationala prin care se dispunea ca in toate controalele desfasurate la agentii economici sa se verifice si existenta carnii contaminate provenita din Irlanda. Reprezentantul DSVSA spune ca in controalele efectuate pana in prezent nu s-a descoperit astfel de carne. In judetul Ialomita a fost importata o cantitate de aproximativ 15 tone de carne de porc din Irlanda, dar autoritatile sanitar-veterinare sustin ca aceasta nu face parte din lotul contaminat cu dioxina.

 

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Ialomita, Mihai Puia, a declarat ieri ca "in urma verificarilor, inspectorii sanitar-veterinari nu au descoperit carne din lotul mentionat, respectiv carne sacrificata dupa 1 septembrie, data la care fac referire serviciile veterinare europene. La ora actuala, pe teritoriul judetului Ialomita exista, importate din Irlanda, aproximativ 15 tone de carne de porc, dar cu mentiunea ca aceasta este carne sacrificata la 1 iunie, fiind vorba despre carne congelata, carne in lucru".

Substanta letala
Scandalul carnii contaminate a fost declansat sambata dupa ce guvernul irlandez a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc din magazine, restaurante si fabrici de prelucrare, din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina. Autoritatile au luat masuri extrem derapid, pentru ca dioxina este o substanta cancerigena. Specialistii avertizeaza ca, in anumite doze, aceasta poate fi chiar letala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă