22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDinel Staicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare

Dinel Staicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, condamnarea omului de afaceri Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), informează NewsIn.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat luni decizia definitivă în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Instanţa a admis recursurile celor patru persoane inculpate şi a hotărât că omul de afaceri Dinel Staicu va executa şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fotul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta funcţionară Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.

Omul de afaceri craiovean Dinel Staicu a fost condamnat, pe 26 decembrie 2010, de Tribunalul Bucureşti, la 12 ani de închisoare în dosarul privind fraudarea BIR, în aceeaşi cauză fiind condamnat tot la 12 ani de închisoare şi fostul preşedinte al băncii, Ion Popescu.

De asemenea, instanţa a dispus condamnarea la câte 6 ani de închisoare a doi funcţionari ai băncii, Viorica Duţu şi Radian Răceală.

Procurorii anticorupţie anunţau, în 2006, trimiterea în judecată a celor patru petnru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi şi credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii), au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, adică, plata în rate eşalonate pe 5 ani, termen de graţie de 6 luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare.

Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale Băncii Internaţionale a Religiilor: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de 4 sau 5 ani în loc de un an, acceptarea de garanţii fictive.

De asemenea, la acordarea creditelor s-au încălcat şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.

Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către solicitant a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (9 sucursale ale BIR), acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.

Cu privire la Dinel Staicu s-a reţinut că acesta a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folosiţi de către inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele ce depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii, au reprezentat modalităţi prin care Staicu i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată.

Este de precizat că, în termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, Dinel Staicu a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.

Prejudiciul cauzat prin infracţiune băncii este în sumă de 187.321.734.408 de lei vechi la nivelul anului 2000 şi se compune din 80.535.611.000 de lei vechi creat prin acordarea liniilor de credit şi 106.786.123.408 de lei vechi creat prin aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în iunie 2010, condamnarea lui Dinel Staicu şi a lui Ion Popescu la 4 ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au decis atunci condamnarea la câte trei ani de închisoare cu suspendare a lui Radian Răceală, fostul director al direcţiei de creditare din BIR, şi Viorica Duţu, fostul şef al serviciului de creditare de la aceeaşi bancă.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă