16.7 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialDin 178 judecatorii, la 43 s-au facut adunari pentru REVOCAREA lui...

Din 178 judecatorii, la 43 s-au facut adunari pentru REVOCAREA lui Cristi Dănileţ din CSM, iar17 nu au aderat la revocare

Din totalul de 178 de judecătorii la nivel naţional, în 43 s-au făcut adunări generale pentru revocarea judecătorului Cristian Dănileţ, de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Mai exact, arată Judecătoria Rm. Vâlcea care monitorizeaya adunarile, „un număr de 43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării lui Danileţ, iar 17 nu au aderat la propunere, şapte dintre acestea votând împotriva revocării, iar zece au constatat neîntrunirea numărului de voturi”.

„Cu toate acestea, până la finalizarea procedurii, înţelegem să nu facem publică informaţia vizând instanţele care s-au pronunţat ori care urmează a se pronunţa şi nici rezultatul deliberării fiecăreia dinte ele, alegerea aparţinând numai acestor instanţe”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

„Aceste rezultate provizorii ţin să atragă atenţia asupra legitimităţii reprezentării, în contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizaţi de revocare, privind caracterul «izolat» ori «emoţional» al nemulţumirii corpului de magistraţi”, conform comunicatului.

Sursa citată reaminteşte că, potrivit legii, nu numărul de judecători contează în procedura revocării, ci numărul de instanţe judecătoreşti.

Luni, 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ „şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură”.

Este cel putin ciudata asertiunea Judecatoriei, cu atat mai mult cu cat sedinta de alegeri a CSM a fost transmisa in direct, online. Si mai ciudat este sa-l acuzi de lipsa de transparenta pe Crsiti Danilet, desi e de notorietate ca din 2011, de cand a fost ales membru CSM pentru un mandat de sase ani, el a fost cel mai transparent, criticand dur  imixtiunile politicicenilor in infaptuirea actului de Justitie si anerespectarea de legilor de catre acestia.

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din Rm Valcea a fost transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM.

Prin aceeaşi hotărâre, Adunarea Generală a Judecătorilor a respins propunerea de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorului Marius Badea Tudose, cel de al doilea reprezentant din partea judecătoriilor în Consiliu, cu toate ca si acesta a participat la sedinta de alegeri de la CSM, exprimandu-si votul pentru alegerea presedintelui CSM.

Demersul instanţei de la Rm Valcea  a survenit scandalului generat de alegerea conducerii CSM, care a avut loc în 4 ianuarie, şedinţă în urma căreia procurorul Oana Schmidt Hăineală (fostul vicepreşedinte al Consiliului-n.r.) a fost aleasă cu majoritate de voturi (zece din 18) ca şef al magistraturii, contracandidatul său fiind judecătorul Mircea Aron de la instanţa supremă (care a  obţinut opt din zece voturi).

Hăineală a obţinut voturile tuturor procurorilor din CSM, precum şi voturile judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, dar şi ale reprezentantelor societăţii civile.

Ulterior şedinţei de alegere a preşedintelui, depunerea candidaturii fostei preşedinte a CSM, Alina Ghica, pentru funcţia de vicepreşedinte al forului, a generat reacţii vehemente, patru membri ai Consiliului – Horaţius Dumbravă, Aleandru Şerban, Adrian Neacşu şi Marius Tudose – părăsind sala de şedinţă impreuna cu ministrul Justitiei Mona Pivniceru. Primul motiv invocat a fost lipsa de transparenţă, criticând faptul că proiectul de management a fost înaintat membrilor CSM cu 20 de minute înainte de şedinţă. LEGEA NU interzice candidatura fostului presedinte la functia de vicepresedinte.

Revocarea Alinei Ghica din CSM a fost votată de adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj, prima Curte, care i-a revocat insa si pe apropiatii ministrului, Horatiu Dumbrava si Serban Alexandru.De asemenea, Curtea de Apel Pitesti i-a revocat pe Horatiu Dumbtava, Alex Serban si Alina Ghica.

Pe de altă parte, vineri, Curtea de Apel Bucureşti, de unde provine Alina Ghica, a anunţat că a stabilit pentru 23 ianuarie adunarea generală a judecătorilor, în care se va pune în discuţie revocarea tututor reprezentanţilor curţilor de apel în CSM, respectiv Ghica, Dumbravă şi Şerban.

Surpriza a venit tot vineri de la Tribunalul Mehedinti, care i-a revocat pe fidelii Ministrului Justitie, Adrian Neacsu si Monalisa Neagoe.

Procurorii au votat cu 92% memtinerea Oanei Haineala atat ca membru CSM, cat si ca presedinte al acestei institutii care apara independenta Justitiei.

De asemenea, procurorii din toata tara au cerut Guvernului sa faca public ce contine programul de guvernare care vizeaza statului de magistart al procurorilor si independenta in instrumentarea dosarelor penale.

Cele mai citite

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă