20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialDictatorul Siriei șantajează ONU

Dictatorul Siriei șantajează ONU

Națiunile Unite au vărsat peste 13 milioane regimului sirian al lui Bashar al-Assad, în pofida interdicţiei Uniunii Europene. Contractele umanitare trec prin apropiaţii dictatorului de la Damasc, scrie The Guardian. 

Un scandal este pe cale să ia amploare și ONU se află sub presiune crescândă pentru a declanșa o anchetă independentă asupra programului său de ajutor în Siria, urmare a dezvăluirilor făcute de Guardian, potrivit căruia organizaţia mondială a atribuit contracte de zeci de milioane de dolari organismelor și persoanelor strâns legate de președintele Bashar al-Assad. Foști funcţionari ai ONU, diplomaţi, avocaţi și șeful Human Rights Watch (HRW) sunt printre cei care au exprimat serioase preocupări privind modul în care Damascul pare să dirijeze efortul de ajutorare și beneficiază de unele din aceste oferte.

Salman Shaikh, specialist în Orientul Mijlociu care a lucrat pentru ONU, a declarat că este timpul ca secretarul general Ban Ki-moon să intervină în această situaţie „gravă“ și grupuri de apărare a drepturilor omului subliniază că ONU are nevoie să restabilească încrederea după dezvăluirile făcute de publicaţia britanică, Guardian.

ONU afirmă că munca sa a permis salvarea a milioane de vieţi, dar admite că nu poate rămâne în Siria decât cu aprobarea lui Assad, care decide cu ce orga­nisme poate lucra organizaţia mondială.

Analizarea contractelor a relevat agenţiile ONU care au atribuit contracte importante ministerelor guvernului sirian și oamenii de afaceri sirieni ale căror întreprinderi sunt sub sancţiuni americane și europene. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a alocat peste 5 milioane dolari pentru susţinerea băncii naţionale de sânge din Siria, controlată de ministerul Apărării al lui Assad, ridicând semne de întrebare dacă aprovizionarea cu sânge folosește celor care au nevoie sau sunt dirijate cu prioritate armatei lui Assad. Documente legate de ajutoarele umanitare ale ONU arată că agenţiile sale au făcut afaceri cu alte 258 de întreprinderi siriene, plătind sume mari, de 54  milioane de dolari, multe fiind suspectate că au legături cu Assad sau cu apropiaţii acestuia. Două agenţii ale ONU sunt partenere în Siria cu programe de 8,5 milioane dolari, cu Syria Trust Charity, organizaţie prezidată de soţia lui Bashar al-Assad, Asma. Iar UNICEF a vărsat 268.000 de dolari  pentru Al-Bustan Association, organizaţie caritabilă controlată de Rami Makhlouf, bogatul văr al președintelui sirian, aflat sub sancţiuni americane și europene.

„În numele furnizării de ajutoare persoanelor în nevoie din zonele controlate de opoziţie, ONU subvenţionează crimele de război din strategia guvernului sirian care vizează aceleași persoane“, a declarat Kenneth Roth, director executiv al HRW.

Potrivit lui Jens Laerke, purtător de cuvânt al Ocha (agenţia ONU pentru afaceri umanitare), dacă nu acceptăm faptul că guvernul sirian decide cu ce ONG-uri poate lucra ONU, „agenţiile onusiene nu vor putea salva atât de multe vieţi cum fac în prezent, aducând ajutoarele cruciale pentru populaţia ţării“. Sarcina noastră este de a ajuta civilii.

Societatea siriană medicală americană (SAMS), care gestionează peste 100 de clinici în Siria, în special în zonele care scapă de controlul guvernului, a declarat pentru Guardian că ministrul sirian al Apărării deţine controlul strict al kiturilor din băncile de sânge din ţară. Dr. Zaher Sahloul a precizat că militanţii și asistenţii medicali au început să introducă clandestin furnituri în spitalele din zonele asediate. „Este șocant de știut că ONU, prin intermediul finanţării SUA și a Marii Britanii, a susţinut băncile de sânge ale regimului de la Damasc în timp ce acest regim vizează, torturează și ucide medici și militanţi care încearcă să treacă furnituri pentru salvarea vieţilor victimelor atrocităţilor regimului Assad“.  

ONU a subliniat că nu se va conforma sancţiunilor UE sau ale SUA, iar UNICEF a precizat că nu are altă alternativă decât să lucreze cu regimul de la Damasc, alternativa însemnând mult mai mulţi copii morţi sau în suferinţă.

Cele mai citite

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

U-BT Cluj-Napoca, campioana României pentru al patrulea sezon consecutiv

U-BT Cluj-Napoca a cucerit al şaselea titlu de campioană a României la baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM CSU Oradea cu scorul...

Julen Lopetegui, înapoi în Premier League! Formația preluată de tehnicianul spaniol

Spaniolul Julen Lopetegui este „urmașul” lui David Moyes în funcţia de antrenor principal al formației engleze West Ham United. Lopetegui revine astfel în Premier...
Ultima oră
Pe aceeași temă