-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialDiaconescu: Am convenit cu ministrul Lavrov reluarea discutiilor bilaterale privind tezaurul romanesc

Diaconescu: Am convenit cu ministrul Lavrov reluarea discutiilor bilaterale privind tezaurul romanesc

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, luni, in cadrul unei discutii live, pe videochat, la Realitatea TV, ca a convenit cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, reluarea discutiilor bilaterale, sustinand ca oficialii rusi au recunoscut existenta tezaurului romanesc.

"Pentru recuperarea tezaurului din Rusia am constitutit o comisie compusa din reprezentanti ai statului si personalitati academice. Atunci autoritatile ruse au recunoscut pentru prima data ca tezaurul exista. In ultima perioada am convenit cu ministrul Lavrov reluarea intalnirilor bilaterale", a declarat Diaconescu.

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu poate face nimic care sa afecteze relatia Romaniei cu UE, a declarat luni ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

"Voronin nu poate face nimic care sa ne afecteze in relatia noastra cu UE, care nu e o institutie ce tuteleaza Romania. Vreau sa comunic ca fondurile stranse in UE pentru sprijinirea democratiei provin si din impozitele romanilor. Romania nu are de ce sa isi asume niciun fel de responsabilitate cu privire la situatia din Moldova, a declarat ministrul.

Afirmatiile vin in conditiile in care Voronin s-a lansat din nou in acuzatii la adresa Romaniei, sustinand ca presedintele Traian Basescu este "un individ scapat de sub controlul Uniunii Europene" si a lansat un avertisment oficialilor europeni, sustinand ca este o situatie "periculoasa".

Ministrul de Externe a precizat ca, in cazul legii aprobate de Parlamentul roman prin care aproape un milion de cetateni moldoveni primesc cetatenia romana, este vorba despre o "reparatie" care aduce in UE cetateni extracomunitari din afara Romaniei. In opinia ministrului de Externe, "noi nu le acordam cetatenia, ci ei isi redobandesc cetatenia".

"Noul acord al UE cu R. Moldova va fi conditionat de ridicarea vizelor pentru cetatenii romani", sustine ministrul.

In privinta relatiei cu Italia, Diaconescu sustine ca relatiile s-au imbunatatit si ca in cateva saptamani ministrul de Externe italian Franco Frattini va efectua o vizita la Bucuresti.

"Cetatenii romani trebuie sa inteleaga ca statul va fi alaturi de ei, dar nu putem apara persoane care au facut infractiuni", a declarat Diaconescu.

Cele mai citite
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani din ultimul secol a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani a încetat din viață la vârstă de 100 de ani. Anunțul a fost...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...
Ultima oră
Pe aceeași temă