15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDezvoltarea Galațiului, lăsată în seama unui SRL din Iași

Dezvoltarea Galațiului, lăsată în seama unui SRL din Iași

Strategiile de dezvoltare ale unui oraş, mai ales în cazul unui mare oraş, cum este Galaţiul, ar trebui să fie rezultatul unor dezbateri publice ample şi să fie elaborate în consultare cu mediile de afaceri, specialiştii locali în diverse domenii de activitate şi societatea civilă. Edilii Galaţiului au lăsat strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020 în seama unei firme, care trebuie să şi aibă idei în ceea ce priveşte elaborarea a 8 din cele 15 proiecte strategice pentru oraş în următorii şapte ani.

Primăria Galaţi a încheiat cu Avensa Consulting SRL Iaşi contractul nr 246.547/28.01.2014, în valoare de 193.540 lei, fără TVA, pentru achiziţia „Serviciilor de asistenţă tehnică pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Galaţi 2014-2020”. Firma va elabora strategia până în iunie, după care îi va învăţa pe unii dintre funcţionarii primăriei strategia şi proiectele. Conform caietului de sarcini, la final va fi elaborat un plan de acţiune, în baza căruia „se vor pregăti 15 proiecte majore de investiţii, care să transpună în practică obiectivele strategiei, cu efect direct asupra dezvoltării comunităţii urbane şi a mediului economic, precum şi la nivel regional”. Pentru fiecare din cele 15 proiecte vor fi întocmite fişe de proiect, care să conţină datele tehnice, economico-financiare şi caietele de sarcini pentru realizarea documentaţiei tehnice.

Edilii Galaţiului, în pană de promisiuni electorale

Din cele 15 proiecte, edilii au identificat doar şapte. Este vorba de proiecte de care se vorbeşte de mulţi ani, care au fost pe rând promisiuni electorale, cum ar fi centura pentru tranzitul autovehiculelor de mare tonaj, o promisiune electorală din 2004. În lista celor şapte proiecte strategice, noutatea este proiectul tunelului pe sub Dunăre, pe care primarul Marius Stan vrea să îl construiască la rivalitate cu podul peste Dunăre, de la Brăila, proiect pentru care Guvernul a acordat o garanţie guvernamentală de 140 milioane euro.

Este descurajant că edilii, politicieni care în campaniile electorale se întrec în promisiuni, nu au reuşit să pună pe hârtie în caietul de sarcini 15 teme de proiecte, 15 promisiuni electorale, vechi sau noi, blocându-se la şapte priorităţi. Iată şi care sunt acestea: 1. Legătura municipiului Galaţi cu principalele coridoare de transport prin subtraversarea Dunării; 2. Eliminarea traficului greu de tranzit prin municipiu prin modernizarea şoselei  de centură; 3. Crearea unei zone portuare multimodale, conectată la calea ferată normală şi largă (tip fosta URSS); 4. Consolidarea, amenajarea şi dotarea Falezei Dunării cu material dendrologic şi mobilier urban; 5. Crearea unui parc logistic de nivel regional; 6. Amenajarea Lacului Brateş în scop recreaţional, sportiv şi hidrologic; 7. Modernizarea şi reabilitarea urbanistică a centrului istoric în scop cultural, turistic şi de divertisment.

Lista „strategică“, întocmită cu superficialitate

Lista a fost întocmită superficial şi au fost trecute, în mare grabă, proiecte pe care Primăria Galaţi nu are cum să le dezvolte. Spre exemplu, în ceea ce priveşte „amenajarea Lacului Brateş în scop recreaţional, sportiv şi hidrologic”, primăria nu prea are rol în piesă, pentru că situaţia lacului depinde exclusiv de Ministerul Agriculturii şi municipalitatea ar trebui să solicite preluarea lacului în concesiune. Apoi, Primăria Galaţi vrea să reabiliteze zona Lacului Brateş după ce în 1997 a renunţat la principala sa legătură cu zona Brateşului, vânzând Plaja Brateş. Acum, e mai greu să facă o altă plajă, mai ales că principalul teren care s-ar preta la o astfel de amenajare nu mai este de 17 ani la dispoziţia primăriei. O altă aberaţie din lista proiectelor strategice este „amenajarea şi dotarea Falezei Dunării cu material dendrologic şi mobilier urban”.

Pentru asta nu este nevoie de o strategie, cum nu ar fi nevoie de o strategie şi pentru „reabilitarea urbanistică a centrului istoric”. Sunt două activităţi care ar trebui să îi preocupe pe edilii Galaţiului zi de zi. 

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă