4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportFormula 1Remus Borza, fondatorul societății impuse ca administrator al Medien Holding, are și...

Remus Borza, fondatorul societății impuse ca administrator al Medien Holding, are și el interese în media. Cum vor KPMG și prietenii să pună mâna pe presa din România

După ce a intrat ca administrator special la grupul Mediafax, care deține agenția de presă cu același nume, dar și brandurile Ziarul Financiar și Gândul, lichidatorul care a băgat Astra Asigurări în faliment a încercat să preia și controlul Realitatea TV.

Acolo nu s-a impus ca administrator, dar este implicat din postura de consultant, după cum afirmă surse din piață.

KPMG vrea acum și „România liberă“, pe care intenționează să o controleze cu ajutorul Euro Insol, firma fondată de Remus Borza și cerută de multinaționala de audit ca administrator special la Medien Holding. Asta în condițiile în care deputatul stă în spatele relansării unui alt ziar important de pe piața autohtonă.

Caracatița KPMG a fost lansată în business-ul de presă abuziv în timpul guvernării lui Victor Ponta și este încă susținută de organisme ale statului în demersurile sale, iar acum încearcă, împreună cu fosta firmă a deputatului Remus Borza, să se extindă cât mai mult, indiferent de numărul victimelor „cola­terale“.

În vremuri tulburi precum cele prin care trece astăzi România, controlul cât mai strâns al presei poate juca un rol important pentru salvarea unor personaje controversate care s-au îmbogățit pe seama statului român.

 

Îngăduința presei

 

Iar „România liberă“, ziar care a avut o atitudine cri­tică la adresa guvernărilor din ultimii ani și la adresa abuzurilor evidente co­mise de KPMG în istoria sa de lichidator și admi­nistrator, reprezintă o țintă cu atât mai importantă. 

Tocmai de aceea, lichidatorul KPMG încearcă să preia cel mai vechi ziar din România care încă apare, prin intermediul Euro Insol. Remus Borza este cunoscut în piața de media pentru acțiunile prin care, de-a lungul timpului, și-a asigurat îngăduința
presei.

Remus Borza:
„Firmele românești mor ca muștele,
dar tot în ele lovim!“

 

La începutul lunii noiembrie,  într-un interviu,
Remus Borza face câteva afirmații uimitoare.

Firma pe care deputatul a fondat-o și pe care, potrivit surselor noastre, o controlează din umbră, Euro Insol, participă la distrugerea de către KPMG a unui important brand autohton, anume cotidianul „România liberă“, un simbol pentru presa românească,
cu prima apariție înregistrată în 1877, adică acum
exact 140 de ani.

În interviul amintit, însă, Remus Borza deplânge toc­mai soarta firmelor ro­mânești care sunt lovite prin diverse măsuri guver­namentale.

Totodată, susține deputatul independent, multinaționalele, cum este și KPMG, prosperă.

„Prea puțin a făcut statul ca să protejeze capitalul româ­nesc și clasa antreprenorială română, care a fost într-o concurență vădit neloială, disproporționată, cu multinaționalele care veneau ca un tăvălug peste companiile românești, având miliarde de euro la pur­tător, și acea cultură antreprenorială sau de business care lipsește, chiar și astăzi, multor an­treprenori români“, este declarația care, printre altele, descrie perfect tocmai acțiunea KPMG asupra „României libere“, la care Euro Insol este părtaș
direct.   

Dă vina pe statul român, la trei zile după o dezvăluire din „România liberă“

D

eputatul fondator al Euro Insol a făcut o nouă declarație uimitoare într-un alt articol postat pe propriul site, pe 23 noiembrie, remusborza.ro. Afirmația vizează un proces de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în cazul Hidroelectrica, deschis de așa-numiții „băieți deștepți“ din energie împotriva statului român. „Statul se apără prost și ar putea deconta nota băieților deștepți din energie“, a afirmat Remus Borza.

Interesant este că declarația sa a apărut la doar trei zile după ce „România liberă“ a dezvăluit, pe 20 noiembrie, că insolvența Hidroelectrica a fost una dintre cele mai spectaculoase, dar și controversate măsuri ale Guvernului Ponta, dar mai ales că, imediat după decizie, procurorii DIICOT se sesizaseră din oficiu pentru posibile fapte de natură penală și au ridicat mai multe documente. În prezent, despre acest dosar penal nu se știe public mai nimic.

Administrator special al Hidroelectrica a fost avocatul Remus Borza, o vedetă în devenire la acel moment, prin firma sa Euro Insol. Acesta și-a făcut un titlu de glorie din denunțarea contractelor pe care le aveau cu compania de stat celebrii „băieți deștepți“, adică firmele intermediare care luau energie de la Hidroelectrica și o revindeau pe piața liberă.

Una dintre companiile private al cărei contract a fost denunțat de Euro Insol a fost firma Alpiq, care face parte dintr-un grup energetic de societăți și care are sediul la Praga.

Reprezentanții Alpiq nu au acceptat măsura și, după ce au pierdut procesul în instanțele românești, au deschis un dosar de arbitraj internațional la International Center For Settlement of Investment Disputes (ICSID) de la Washington.

Alpiq a reclamat faptul că administratorul special al Hidroelectrica a reziliat unilateral contractele de furnizare (extrem de avantajoase pentru traderii privați), în momentul în care compania de stat a intrat în insolvență. Trei zile după apariția dezvăluirii din „România liberă“, Remus Borza a ieșit cu această reacție, în care se grăbește să plaseze vina pe avocații statului român. „Statul, de regulă, se apără prost.

Pentru că își angajează avocați la doi-trei ani de zile după ce au început procedurile. Perioadă în care este decăzut din dreptul de a administra probe. Așa se explică că la Washington statul a pierdut toate litigiile, cu toți care nu aveau dreptate“, a justificat Remus Borza un posibil eșec răsunător în acest dosar. Căci Alpiq cere nu mai puțin de 743.543.838 lei ca daune în procesele din România.

Pe de altă parte, Remus Borza a fost deja condamnat penal cu suspendare într-un dosar legat de Hidroelectrica, gigantul energetic ce i-a fost pus pe tavă de prietenul Victor Ponta și de unde a încasat mai bine de 2,5 milioane de euro sub formă de onorarii.   

 

Remus Borza

Speranța Munteanu

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă