20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialDezlegarea lui Borbely pentru Azomureş

Dezlegarea lui Borbely pentru Azomureş

Procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu pentru combinatul chimic Azomureş de la Târgu-Mureş se va finaliza în cel mult două luni, a declarat ieri la Târgu-Mureş ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a avut o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii producătorului de îngrăşăminte chimice după ce Garda de Mediu a aplicat acestuia noi amenzi pentru depăşirea limitelor maxime admise de amoniac din aer.

Laszlo Borbely a declarat, totodată, că a ajuns la concluzia că reprezentanţii Azomureş şi-au onorat toate promisiunile cuprinse în protocolul semnat cu ministerul anul trecut şi că speră ca până în 2015 să fie investite în protecţia mediului încăcirca 130 de milioane de dolari după ce în ultimul an s-au investit circa 1,3 milioane de euro în aceeaşi direcţie.

Problema va rămâne

Laszlo Borbely a afirmat, însă, că târgumureşenii trebuie să se obişnuiască cu ideea că, atâta vreme cât combinatul va funcţiona, mirosul de amoniac nu va dispărea complet din aer, iar problema poluării va continua să existe. „Ştiţi cum s-ar fi putut rezolva această problemă a poluării? Dacă în anii 1970 acea conducere comunistă nu aici construia Combinatul, ci la 20 de kilometri de Târgu-Mureş. Atunci nu am avea nici un fel de problemă”, a declarat ministrul Mediului.

El a spus, totodată, că în următoarele două săptămâni specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş şi cei ai combinatului vor trebui să-şi coreleze aparatele de măsură astfel ca pe viitor să nu mai existe diferenţe atât de mari între datele înregistrate de unii faţă de cele înregistrate de ceilalţi, în condiţiile în care reprezentanţii de la Azomureş spun că analizoarele lor înregistrează alte cifre, mult sub cele date publicităţii de APM, în condiţiile în care ambele laboratoare sunt omologate. Ministrul Mediului nu a putut răspunde de ce nu ia măsuri mai dure împotriva celor de la Azomureş pentru depăşirile înregistrate, dar a arătat că, în noua autorizaţie de mediu vor fi înscrise clar procedurile viitoare.

De la începutul acestui an, în baza înregistrărilor efectuate de analizoarele APM Mureş, Garda de Mediu Mureş a aplicat nu mai puţin de şase amenzi combinatului chimic Azomureş pentru depăşirea concentraţiei de amoniac din aer.

Cele mai citite

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă