12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialDezbateri responsabile in jurul dictionarelor

Dezbateri responsabile in jurul dictionarelor

Dupa voga jurnalelor de scriitori, istorici, artisti plastici, insotite de ample comentarii in revistele de cultura, in presa, la radio si televiziune, astazi putem constata si o voga a dictionarelor. Nu doar a unuia singur, ca de exemplu cel mai nou aparut in primele sale volume “Dictionarul General al Literaturii Romane” al Academiei Romane, ci si celelalte publicate la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, in alte localitati, inclusiv recenta si monumentala “Enciclopedie a Bucovinei”.
Mari framantari au provocat primele volume ale Dictionarului Academiei privitoare la litere A, B, C, D, uneori intr-o adevarata fierbere cu duritati critice peste linia unor opinii exprimate civilizat. In ceea ce ne priveste, vom relata despre o editie reprezentativa sub titlul “Mic dictionar al scriitorilor nestiuti, uitati si omisi din Dictionarul General al Literaturii Romane”, datorat specialistului bibliofil timisorean prof. univ. dr. Ion Iliescu, binecunoscut prin cercetarile sale si prin numeroasele volume publicate pana acum.
“Micul” dictionar al sau are 197 de pagini tiparite in format reprezentativ pe hartie de calitate. Avertismentul care este in titlul cartii solicita cititorului o “intelegere” corecta, cu atat mai accentuat, cu cat autorul il asigura ca pe dictionarul Academiei “l-am asteptat, m-am bucurat, chiar daca s-au tiparit numai primele doua volume; am rasfoit, contemplat, mi-a placut ca e frumos paginat, cu imagini reprezentative”.
Sunt remarcabile aprecierile specialistului, a carui opera de natura culturala si istorica, literara si filosofica il situeaza foarte aproape, prin cunostinte si aspiratii, de acel dictionar ca superior act spiritual.
Ca atare, nu intarzie sa descopere “tot mai multe omisiuni, inexactitati” cate il intampina si-l incita intr-o asa masura incat ajunge pana acolo unde rosteste ca “ar fi fost mai simplu sa scriu eu un dictionar – fie si fara acei 150 de colaboratori”.
Preluam citatul nu pentru ca ar insemna mai mult decat o autoapreciere orgolioasa, dar nu e nici o lauda de sine nepotrivita intr-o discutie la acest nivel.
La aceasta pozitiva critica contribuie si faptul ca reputatul bibliofil timisorean a participat la intalnirea de la filiala Academiei Romane de la Timisoara, unde in prezenta presedintelui Academiei, Eugen Simion, isi expusese foarte deschis parerile dezvoltate acum in cartea ce-o avem in fata. Lucrarea dezvolta rigoarea si exactitatea in privinta tuturor subiectelor dictionarului, facut cu mare grija pentru a evita ceea ce prof. Ion Iliescu numeste “scriitorii nestiuti, uitati si omisi”, la care s-ar adauga si cei persecutati si marginalizati, precum si publicatiile culturale mai vechi, mai noi si foarte noi, prezentate succint.
Rolul dictionarului – socoteste autorul – este sa devina si informatie si document, dar si carte de invatatura. Cei care vor cunoaste cartea intitulata “Mic Dictionar”, vor descoperi telurile maxime ale unui dictionar de dimensiunile celui editat de Academie – o participare culturala nu numai in si din Capitala, ci din toate regiunile romanesti, din tara sau din diaspora.

Cele mai citite

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă