22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDetectarea timpurie a Alzheimer, posibilă printr-un test de sânge

Detectarea timpurie a Alzheimer, posibilă printr-un test de sânge

În premieră, un test de sânge poate indica riscul de îmbolnăvire cu Alzheimer, cu câţiva ani înainte de apariţia primelor simptome ale maladiei. Testul a fost dezvoltat la Universitatea Georgetown din Washington, potrivit New Scientist.

Oamenii de ştiinţă au urmărit evoluţia stării de sănătate a 525 de persoane cu vârste mai mari de 70 de ani. Participanţii la studiu au efectuat în fiecare an mai multe teste cognitive. Niciunul dintre bătrâni nu a avut probleme cognitive la începerea studiului, dar, după trecerea a trei ani, 28 dintre aceştia au dezvoltat Alzheimer sau au avut simptome de degradare cognitivă.

Analizând prezenţa în sânge a diverşilor metaboliţi – substanţe chimice corelate cu metabolismul, oamenii de ştiinţă au putut stabili că zece dintre aceştia au fost într-o cantitate mai mică în sângele subiecţilor a căror capacitatea mintală s-a degradat odată cu trecerea anilor. Cercetătorii afirmă că măsurarea celor zece parametrii poate indica riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu o precizie de 96%.

Dacă rezultatele studiilor vor fi confirmate şi după verificări ulterioare, se vor putea dezvolta teste ieftine care ar putea sa ne spună cât de mare este riscul de a ne îmbolnăvi de Alzheimer. Chiar dacă în prezent boala nu este vindecabilă, cercetătorii cred ca majoritatea oamenilor ar dori sa ştie din timp dacă vor cădea victime acestei boli.

Mai mult, testul dă speranţe şi oamenilor de ştiinţă care caută medicamente eficiente pentru tratarea Alzheimer, fiind cunoscut faptul că, pentru a testa utilitatea unor medicamente, este important ca acestea să fie administrate în fazele timpurii ale bolii.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă