19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDESWAT: avertizare in caz de inundatii si poluare

DESWAT: avertizare in caz de inundatii si poluare

Administratia Nationala Apele Romane deruleaza proiectul DESWAT, proiect care consta in realizarea unui sistem de avertizare in caz de inundatii si poluari accidentale. Prin urmare vor fi realizate 612 statii automate de monitoring calitativ si cantitativ al apelor si se vor infiinta centre bazinale de prognoze hidrologice. Totodata vor fi imbunatatite capacitatile de prognoza ale Centrului National de Prognoza Hidrologica.

WATMAN este titlul unui alt proiect prin care se va crea un sistem integrat de management al resurselor de apa, prin realizarea a 23 de centre de interventie rapida, modernizarea actualului sistem informational din domeniul apelor si interconectarea cu cel al administratiei publice locale si centrale. Se vor realiza si sectiuni de interventie in caz de poluari accidentale si un sistem expert de alocare a resurselor de apa.

Sase HG pentru refacerea a 154 obiective calamitate

In studiul realizat in anul 2006 de Biroul European de Mediu si World Wild Fund (WWF) referitor la implementarea Directivei- Cadru a Apei se arata ca doar trei tari – Irlanda, Finlanda si Romania – au stabilit autoritati pentru ape cu competenta suficienta in rezolvarea problemelor la nivel de bazin hidrografic, asa cum impune legea Uniunii Europene. Pentru refacerea lucrarilor de aparare afectate de inundatiile catastrofale din prima parte a anului 2006 s-au promovat sase hotarari de guvern in regim de urgenta, care prevad finantarea unui numar de 154 de lucrari calamitate. De la inceputul si pana la sfarsitul acestui an, Administratia Nationala Apele Romane are in curs de desfasurare 312 obiective de investitii in valoare de 562.436.000 lei, din care 553.026.000 lei de la bugetul de stat si 9.410.000 din creditele externe. Numai pentru refacerea digurilor de la Dunare, ANAR a finantat din surse proprii lucrari de interventie pentru diminuarea efectelor inundatiilor din martie-mai 2006, in valoare de 45 miliarde lei.

Pana la Revelion, 500 de localitati vor fi protejate contra viiturilor

Pana la sfarsitul acestui an, se vor finaliza 163 de lucrari cu urmatoarele capacitati: 250 km regularizari, 210 km consolidari de maluri si indiguiri, 500 localitati si obiective economice aparate de inundatii; 40 de mii de hectare aparate de inundatii.
Pe fondul schimbarilor climatice manifestate la nivel planetar, in Romania, in anii 2005 si 2006, au avut loc fenomene hidrometeorologice atipice deosebit de periculoase, care au condus la pierderi de vieti omenesti si mari pagube materiale.
Prin Programul PHARE, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a obtinut 2 milioane de euro pentru elaborarea Strategiei Nationale de management al riscului la inundatii, pe termen lung.
Obiectivele proiectului: metodologia pentru evaluare a pagubelor, elaborarea hartilor de risc la inundatii.
Prin proiect s-a stabilit ca primele harti de risc sa fie pentru raul Trotus si sectorul inferior al raului Siret.

Pana in 2012 vom avea harti de risc

In perioada urmatoare, ANAR trebuie sa implementeze viitoarea directiva pentru inundatii, reglementare care se afla, deocamdata, in discutie la Comisia Europeana. Realizarea hartilor de risc la inundatii, pana in anul 2012, este o alta sarcina a ANAR, in conformitate cu aceasta directiva. Administratia Nationala Apele Romane este autoritatea competenta pentru implementarea Directivei-Cadru Apa 2000/60 a Uniunii Europene, institutia care elaboreaza planurile de management pe bazine hidrografice.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă