9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialDeşeul din Cosmos împiedică Revoluţia Spaţială

Deşeul din Cosmos împiedică Revoluţia Spaţială

Cantitatea de deşeuri care orbitează în jurul Pământului este atât de mare încât va fi din ce în ce mai greu ca navele spaţiale să părăsească planeta, informează Mediafax.

Deşeurile, care practic ţin oamenii blocaţi pe Terra, reprezintă un risc catastofal pentru astronauţi, sateliţi şi Staţia Spaţială Internaţională, scrie dailymail.co.uk.

“Am pierdut controlul mediului înconjurător”, a declarat Donald Kessler, un cercetător de la NASA.

Pe orbita Pământului se găsesc 22.000 de obiecte suficient de mari pentru a fi detectate şi numeroase altele de dimensiuni mai mici, care ar putea provoca daune navetelor spaţiale şi sateliţilor. Se estimează că există aproximativ 370.000 de bucăţi de “gunoi spaţial” pe orbita Pământului.

Mai multe variante pentru a distruge sau a muta gunoiul spaţial au fost publicate recent într-un raport. Printre acestea se numără versiuni cosmice ale unor harpoane, plase, magneţi şi chiar o farfurie uriaşă sa o umbrelă care să îndepărteze bucăţile mici de deşeuri.

Ultimele rapoarte de evaluare arată că gunoaiele din jurul Pământului au atins un punct critic.

“Obiectele care sunt pe orbită vor continua să se ciocnească între ele şi vor creşte numărul de deşeuri din jurul planetei. Navetele spaţiale se vor ciocni de aceste obiecte, în consecinţă crescând numărul de deşeuri spaţiale”, se arată în raport.

Din 1957, de la lansarea în spaţiu a primului obiect, Sputnik One, omenirea a poluat atmosfera planetei cu resturi de la lansările spaţiale şi sateliţi.

Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Noua strategie a PNL în alegeri, inspirată de Iohannis pe schiuri: Viteză!… la vale

Ilustrație: Marian Avramescu În timpul unei sesiuni de schi, președintele Klaus Iohannis a avut o revelație, ce pare să fi salvat coaliția de guvernare...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă