9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSpecialDescoperiri senzationale in situl arheologic de la Schela Cladovei

Descoperiri senzationale in situl arheologic de la Schela Cladovei

Specialisti in istorie de la Universitatea Edinburgh si de Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" din Bucuresti au descoperit, in situl arheologic de la Schela Cladovei, judetul Mehedinti, urme umane din perioada mezoliticului timpuriu, transmite Agerpres.

Coordonatoarea echipei de arheologi, prof. univ. Adina Boroneant, a declarat, pentru Agerpres, ca inventarul arheologic scos la iveala indica inceputul vietii sedentare a omului, al trecerii acestuia de la stadiul de culegator, pescar si vanator la o civilizatie primitiva, datand din anul 7100 i.Ch. si mergand pana in anul 5500.

"Pentru prima oara pentru perioada specifica neoliticului din Romania am dat peste vestigii unicat. Este vorba de ruinele unui atelier de produs margele din malachit. Am depistat piese de acest tip in stare bruta si prelucrate. Si ce este mai interesat – am gasit si uneltele din silex utilizate la fabricarea acestor podoabe", a precizat Boroneant.

In campania de sapaturi din acest an, care se va incheia in prima decada a lunii august, au mai fost scoase la lumina vase de ceramica arsa, vase cuptor, varfuri de sageti si mai multe fragmente dintr-un altar de cult.

"In urma studierii acestor urme putem trage concluzia ca situl de la Schela Cladovei ocupa 4000 de ani de istorie. Luand in consideratie faptul ca, totusi, exista o pauza de 300 de ani in ceea ce priveste existenta omului pe malurile Dunarii, putem sustine ca oamenii s-au retras mai in interiorul teritoriului unde erau protejati impotriva inundatiilor. Deci, undeva, in apropiere, exista o asezare inca nedescoperita", a afirmat Boroneant.

Primele sapaturi pe santierul arheologic de la Schela Cladovei au fost efectuate de cunoscutul profesor Vasile Boroneant incepand cu anul 1960. Au fost descoperite, de-a lungul timpului, peste 65 de morminte datand din perioada 7300 – 6300 i.Ch. O descoperire senzationala a fost cea a unui Homo Sapiens in varsta de 8000 de ani.

Potrivit sursei citate, vestigiile arheologice de aici sunt o adevarata comoara pentru patrimoniul istoric national si pentru cel international. Datarea cu carbon radioactiv a uneia dintre cele mai vechi asezari de pe continentul european, confirma varsta de circa 8750 de ani. Aparitia ei a fost favorizata de climatul sud-mediteranean instalat dupa perioada glaciara in Defileul Dunarii.

"Dezvoltarea vietii in aceasta zona numita, in literatura de specialitate, clisureana pentru paleoliticul superior si Cultura Schela Cladovei – Lepenski Vir pentru epipaleolitic, a fost influentata de existenta elementelor de flora si fauna care au permis comunitatilor omenesti sa se perpetueze si dezvolte", a aratat prof. Adina Boroneant.

Situl arheologic Schela Cladovei a intrat in atentia intregii lumi stiintifice odata cu lucrarile la Hidrocentrala Portile de Fier I. Descoperirile facute aici au capatat o recunoastere internationala, figurand in tratatele preistorice si in cursurile universitare din intreaga lume. Campaniile de cercetare care au dus la identificarea unei civilizatii inca necunoscuta, comparabila cu cele ale lumii preistorice din Valea Nilului, a Tigrului si Eufratului, sunt sustinute printr-un proiect roman-englez, gratie profesorului de la Universitatea Edinburgh, Clive Bonsall. Acesta a spus ca "aceasta parte a Romaniei este foarte importanta pentru intelegerea tranzitiei cruciale de la formarea de grupuri si vanatoare la agricultura, lucruri care se intamplau acum 8000 de ani".

Cele mai citite

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul...

1 din 4 români trăiește în sărăcie cruntă. Ce spun statisticile

Rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%, în valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate fiind de 4,524 milioane persoane, conform...

Loteria vaccinării. Care sunt numerele selectate

Loteria vaccinării. A noua extragere săptămânală la Loteria de vaccinare şi a doua extragere lunară, cu un premiu de 300.000 de lei, au loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă