37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialDescinderi în R. Moldova. O grupare paramilitară plănuia un atac asupra instituțiilor...

Descinderi în R. Moldova. O grupare paramilitară plănuia un atac asupra instituțiilor statului

Polițiștii și procurorii moldoveni au efectuat, miercuri dimineața, 15 percheziții la domiciliile și automobilele a 11 persoane care fac parte dintr-o grupare criminală paramilitară din nordul țării și plănuiau să atace o unitate militară pentru a se înarma, potrivit publika.md. 

În urma perchezițiilor au fost confiscate arme și grenade, iar cele 11 persoane au fost reținute, informează ProTV Chișinău. 

Suspecții sunt cercetați pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale.

„Gruparea criminală planifica atacarea instituţiilor de stat. Persoanele au fost documentate cu lux de amănunte. Acţiunile lor au fost urmărite. Acum se petrec percheziţii şi reţineri. Au fost descoperite şi muniţii şi arme. Cinci persoane au fost reţinute. Este cert un lucru: o parte dintre membrii grupării au fost judecaţi anterior pentru acţiuni violente. Ei sunt toţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Unul dintre figuranţi este născut în Ucraina, în Donbas. Majoritatea sunt locuitori ai oraşului Bălţi. Liderul grupării este un cetăţean moldovean”, a declarat şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. 

De asemenea, fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan a comparat gruparea paramilitară cu cele care activează în Donețk. 

„O grupare paramilitară aş compara-o cu cele care activează în Doneţk, în Crimeea. Este o combinaţie dintre foşti militari şi criminali, care vor să obţină locuri, funcţii în Moldova. Aceşti criminali sunt formaţi de mult, însă atunci când societatea funcţionează, ei stau ascunşi. Când apar momentele favorabile, ei îşi ridică capul. Noi am început să vorbim despre aceste fenomene începând din 2012. Mă mândresc cu organele de drept că îşi fac meseria. Cam târziu, dar o fac. Acesta este un semnal de siguranţă. În 2002 au fost reţinuţi membri unei grupări criminale care teroriza nordul ţării, în acea luptă a fost omorât un camard”, a spus Cosovan. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă