13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDepozitele morţii din Tianjin

Depozitele morţii din Tianjin

Exploziile declanşate, miercuri, în oraşul Tianjin au fost atât de puternice încât au putut fi observate din spaţiu, prima explozie corespunde echivalentului de 3 t TNT, a doua la 21 t. Un bilanț provizoriu evocă 44 de morţi şi 500 de răniţi.

După două explozii uriaşe, oraşul port chinez Tianjin s-a trezit, joi, cu zone devastate, ruine fumegânde, vaste terenuri de parcare cu  maşini arse, blocurile zgârie-nori cu ferestrele spulberate de suflul puternic şi cu întrebări fără răspuns asupra a ceea ce a cauzat perechea de explozii ale căror unde de şoc s-au resimţit la distanţe de kilometri. În timp ce incendiile continuau să facă ravagii, numărul proizoriu al morţilor a urcat ieri la 44 şi echipele de salvare continuau căutarea printre ruine atât a eventualelor victime cât şi a răniţilor, la spitale fiind aduşi câteva sute pentru îngrijiri de urgenţă.  De-a lungul zilei de joi, sute de persoane au stat la coadă pentru a dona sânge, într-o căldură sufocantă.

  Mai mulţi responsabili ai întreprinderii Tianjin Dongjian Port Rui Hai International Logistics au fost arestaţi şi preşedintele chinez, Xi Jinping, a cerut să se facă toate eforturile pentru venirea în ajutor a victimelor şi pentru stingerea incendiilor şi a promis pedepse severe dacă sunt descoperite deficienţe de securitate.

Exploziile au avut loc în cartierul industrial al oraşului, la un interval de 30 secunde la ora locală 23.30  la o societate autorizată să stocheze diverse produse chimice periculoase şi peste 500 de persoane au fost rănite, majoritatea atinse de cioburi de sticlă şi alte bucăţi provenite de la ferestrele clădirilor afectate de suflul exploziilor pe o rază de peste un km. Deflagraţia a atins un cartier rezidenţial de lux, dar şi căminele muncitorilor imigranţi. Printre  piesele din fier contorsionate se puteau vedea draperii viu colorate, adesea pătate cu sânge.

Avertisment Greenpeace

Într-un comunicat, Greenpeace a avertizat că majoritatea substanţelor  care au explodat sunt potenţial nocive pentru sănătatea umană, subliniind că cianura de sodium, un compus utilizat în exploatările miniere, este toxic, în timp ce diisocianatul de toluen, folosit în fabricarea produselor din poliuretan, este un carcinogen cunoscut ca foarte exploziv. Organizaţia a avertizat că vântul va purta aceste reziduuri toxice la distanţă.

Divulgarea că produse chimice periculoase erau stocate la mai puţin de un km de zona rezidenţială densă a ridicat semne de întrebare asupra rolului guvernului în supravegherea operaţiunilor pe situl industrial. Clasa medie chineză, din ce în ce mai conştientă de pericolele uzinelor chimice şi depozitelor de stocare din zone urbane, au organizat în ultimii ani uriaşe manifestaţii de stradă, cerând mutarea lor în afara zonelor dens populate.  

Respectarea normelor de securitate în complexele industriale rămâne problematică în China, din cauza proprietarilor care preferă să corupă inspectorii pentru evitarea controalelor.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă