11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDemocrații strâng dovezi pentru a-l suspenda pe Trump. Demiterea directorului FBI accelerează...

Democrații strâng dovezi pentru a-l suspenda pe Trump. Demiterea directorului FBI accelerează ancheta referitoare la relațiile dubioase cu Rusia

Opoziția democrată din Congres a cerut numirea unui procuror special pentru a continua aancheta FBI cu privire la relațiile oamenilor apropiați ai lui Donald Trump cu oficiali ruși, în vederea construirii unui caz de suspendare a președintelui.

Comisia pentru Informații din cadrul Senatului american a solicitat documente care ar putea fi relevante în cadrul anchetei și a emis citație pentru obținerea acestora.

Casa Albă refuză numirea unui procuror special

Casa Albă a comunicat că nu consideră necesară desemnarea unui alt procuror pentru ancheta ce privește relațiile dubioase cu Rusia, cu atât mai mult cu cât mai sunt și alte anchete în derulare. FBI poate continua ancheta cu agenții desemnați de directorul demis, James Comey. Se pot derula și anchete independente ale Departamentului de Justiție sau a altor agenții federale, dar și a unor organizații independente, ce pot găsi dovezi în stabilirea unor fapte.

Pe de altă parte, Departamentul Justiției ar putea să numească un procuror independent, așa cum cer cei mai mulți democrați, un jurist din afara guvernului federal, dacă procurorul general este de acord și înaintează Congresului un rapor în acest sens. Însă atât Casa Albă, cât și procurorul general consideră că nu este nevoie în acest caz.

Citațiile Comisiei pentru Informații din cadrul Senatului

Comisia pentru Informații din cadrul Senatului american a emis o citație prin care solicită documente cu privire la Rusia de la fostul consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, accelerând astfel ancheta cu privire la relațiile toxice dintre Moscova și apropiații lui Trump. Senatorii Richard Burr, președintele republican al Comisiei, și Mark Warner, democratul cu cel mai înalt rang din cadrul Comisiei, au anunțat că i-au solicitat lui Flynn documentele prima oara într-o scrisoare, pe 28 aprilie, însa acesta nu s-a conformat. Drept pentru care Comisia a emis o citație. Flynn a fost nevoit să demisioneze în februarie din postul de consilier al lui Trump pe probleme de securitate națională, pentru că nu a dezvăluit conținutul discuțiilor pe care le-a purtat cu ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisliak, inducându-l în eroare și pe vicepreședintele Mike Pence.

Fostul secretar interimar al Justiției, Sally Yates, audiată luni, a declarat că a avertizat Casa Albă, în ianuarie, că Flynn a fost compromis și că era vulnerabil la șantajul Rusiei. Emiterea citației pentru Flynn a fost anunțată la o zi după ce Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey, care conducea ancheta cu privire la Rusia.

Comisia a cerut și Trezoreriei informații despre Trump și asociații săi în cazul cazinoului Taj Mahal al lui Trump, în care departamentul l-a sancționat cu 10 milioane de dolari pentru eludarea legilor privind spălarea de bani. Ceea ce se caută sunt dovezi că oameni apropiați ai lui Vladimir Putin au investit, camuflați, în afacerile lui Trump încă din 2015. Și FBI urmărea această pistă și intenționa să ceară extrase bancare ale afacerilor lui Trump de la oricare bancă americană sau străină prin care au fost tranzacționate. Directorul FBI, James Comey, ceruse Comisiei mai multe resurse pentru continuarea investigației, fapt confirmat de Mark Warner.

Suspendarea, la casa de pariuri

Demiterea neașteptată a directorului FBI, James Comey, a provocat o explozie a pariurilor cu privire la o eventuală destituire a președintelui Donald Trump. Probabilitatea ca președintele american să fie vizat de o procedură parlamentară de destituire aproape că se dublase după demiterea lui Comey, trecând de la 33% la 60%, la casa de pariuri Paddy Power.

Cazul lui Trump aduce aminte de Richard Nixon, care, în 1973, a decis să-l demită pe procurorul special însărcinat cu ancheta asupra scandalului Watergate. Un an mai târziu, Nixon a demisionat în fața certitudinii că va fi destituit de către Congres.

Rusia își schimbă ambasadorul compromis

Kremlinul îl va rechema pe ambasadorul la Washington, Serghei Kisliak, intenționând să-l trimită la post pe Anatoli Antonov, un diplomat mult mai dur în privința relațiilor ruso-americane.

Actualul ambasador al Rusiei în SUA, Serghei Kisliak, este deja „compromis” prin contactele avute cu oficiali din anturajul președintelui american, Donald Trump, ce fac obiectul unor anchete. Extragerea acestuia din „mediul toxic” are și scopul de a domoli clasa politică democrată, care vrea să facă „un capăt de țară”, un caz de trădare, din întâlnirile lui Kisliak cu apropiații lui Trump în timpul campaniei electorale. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Michael Flynn, a demisionat pe fondul unui scandal în care a fost implicat numele ambasadorului rus. Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a fost de asemenea în centrul unui scandal pentru contacte avute cu Serghei Kisliak în plină campanie prezidențială americană, pe fondul suspiciunilor privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA.

Anatoli Antonov, diplomat de carieră și fost ministru adjunct al Apărării între 2011 și 2016, este  adept al liniei dure în relațiile cu Occidentul, el acuzând, între altele, Washingtonul pentru lipsa de eficiență a acordurilor cu privire la Siria.

Candidatura lui Anatoli Antonov, care înainte de Ministerul de Externe a activat o perioadă în Ministerul rus al Apărării, va fi luată în dezbatere în Parlamentul rus până la sfârșitul lunii mai. În cazul unei decizii pozitive, Anatoli Antonov îl va înlocui pe Serghei Kisliak la post în luna iulie.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă