20.4 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialDelicatesa nord-coreeana la Fest`Asia

Delicatesa nord-coreeana la Fest`Asia

» A patra editie a Fest’Asia (19-28 iunie), singurul festival de film asiatic din Europa de Est, ar putea fi ultima, din cauza dificultatilor financiare, afirma organizatorii.

» In timp ce lungmetrajele sunt in special pe genul horror sau de actiune, scurtmetrajele abordeaza teme sociale; ultima zi aduce un program de animatii pentru copii.

» Cel mai exotic film al festivalului este  nord-coreeanul "Jurnalul unei scolarite", un blockbuster cu accente propagandistice, care a adus in salile de cinema un sfert din populatia tarii asiatice.

"Festivalul a fost realizat, anul asta, 90% cu bani imprumutati. Putin patetic, dar e purul adevar. Daca la anul nu o sa mai existe, e din cauza banilor", a detaliat franc criticul de film Laurentiu Bratan, implicat in organizarea festivalului. Oricum ar fi, editia actuala este cea mai complexa de pana acum. Festivalul are cinci sectiuni: un portret al regizorului hongkonghez Johnie To, o trilogie-cult, "The Eye", care vine tot din Hong Kong, realizata de fratii Danny si Oxide Pang; "Panorama", sectiunea principala, in care vor fi proiectate sapte filme de lungmetraj; "Focus Thailanda", o trecere in revista a cinematografiei thailandeze de dupa 2000; "Short’Asia", proiectii de scurtmetraje, si, in fine, "Anim’Asia", un program de animatii  din Coreea de Sud; plus o selectie din filmuletele subversive ale japonezului Frogman. Tot in cadrul acestei ultime sectiuni este programata o serie de animatii pentru copii (pe 28 iunie, de la 14.30)

Hong Kong-ul, dupa reunificare
Dar sa le luam pe rand. Johnie To este un cineast hongkonghez cu 40 de pelicule la activ, care si-a castigat notorietatea in Occident prin filme de actiune cu lupte foarte coregrafiate, in buna traditie a scolii hongkongheze de film. Peliculele prezentate la Fest’Asia au regandit filmul cu gangsteri in Hong Kong: "Election 1" (2005), "Election 2" (2006) si "Exiled" (2006). "Election" exploreaza disolutia mafiilor din Hong Kong-ul zilelor noastre, eliminate de interventia guvernului comunist chinez si de profitul capitalist. Trilogia-cult "The Eye", regizata de fratii Pang, a obtinut premii la festivaluri importante ale genului – Saptamana Filmului Fantastic de la Malaga, festivalurile de film fantastic de la Uppsala si Köln –, fiind prezentata in proiectii speciale la Cannes, Rotterdam, Toronto. "Focus Thailanda" prezinta patru filme dintr-o scoala de cinema cu o ascensiune foarte puternica in ultimii ani.

 

"Alone" (Banjong Pisanthanakun si Parkpoom Wongpoom) spune povestea fantastica a doua gemene siameze, separate in adolescenta. Una dintre ele moare si, cand mama sa se afla in agonie, se intoarce pentru a-si razbuna propria moarte. "Body" (Paween Purikitpanya) este filmul thailandez care a revolutionat efectele speciale, prezentand aventura lui Chon, care cauta raspunsuri existentiale intr-o morga. "Queens of Langasuka" (Nonzee Nimibutr) este un remake amuzant al seriei "Piratii din Caraibe", iar "Chocolate" (Prachya Pinkaew) – un film despre o neinfricata karateka autista Zen, care incearca sa recupereze de la datornici niste bani apartinand mamei sale. Thailanda mai e prezenta prin patru scurtmetraje cu teme mai realiste decat lungmetrajele.

Film nord-coreean aprobat si completat de seful statului
In cadrul "Panorama" ruleaza filmul nord-coreean "Jurnalul unei scolarite" – o drama cu accente propagandistic-comuniste despre o eleva care "se revolta" impotriva stilului de viata al parintilor ei (pe care "ii intelege" insa la sfarsit).
Scenariul filmului a fost aprobat si completat de insusi Kim Jong Il, seful statului, iar pelicula a avut premiera mondiala la Cannes in 2006, Romania fiind a doua tara, dupa Franta, care prezinta aceasta pelicula naiva si umana.
"The Chaser" (Hong Ji Na, Coreea de Sud) e un thriller detectivistic, "The Damned Rain" (Satish Manwar) – o drama indiana –  "My Magic" (Eric Khoo) prezinta cazul unui barman alcoolic care se angajeaza ca  magician pentru a-si impresiona fiul si pentru a scapa de alcoolism, "Geo-Lobotomy" (Kim Gok/Kim Sun) este un horror SF sud-coreean, "Confession of Pain" (Wai-keung Lau, Siu Fai Mak) si "Triangle" (Ringo Lam, Johnnie To, Hark Tsui) sunt filme dinamice in stilul cinematografului hong konghez.

 

 

» Fest’Asia
Toate proiectiile au loc la cinematograful Scala (Bd. Magheru 2), iar biletul costa 8 lei.

» Vineri, 19 iunie, la 19.30 – "The Eye", iar la 22.00 – "Body".

» Sambata, la 14.30 – "Election 1", la 16.30 – "The Damned Rain", la 19.00 – "Confession of Pain", la 21.00 – "The Chaser", iar la 23.30 – "Alone".

» Duminica, la 14.30 – "ShortASIA 1", la 17.00 – "ShortASIA 2", la 19.30 – "My Magic", la 22.00 – "Queen of Langkasuka". Luni, la 14.30 – "The Damned Rain", la 17.00 – "My Magic", la 19.30 – "The Eye 2", la 22.00 – "Chocolate".

Cele mai citite

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă