20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDéjà vu: litoralul nu este pregătit pentru deschiderea sezonului

Déjà vu: litoralul nu este pregătit pentru deschiderea sezonului

În fiecare an, auto­rită­ţile sunt suprinse de două lucruri: prima ninsoare şi deschiderea sezonului estival. Cu 40 de zile înainte de minivacanţa de 1 mai, lucrurile se confirmă. Potenţialii turişti au poate o senzaţie de déjà vu: litoralul nu este pregătit pentru sezon.

A constatat acest lucru, la faţa locului, chiar ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, care a efectuat marţi o vizită în staţiunile din sudul Constanţei, unde a văzut hoteluri în paragină sau sunt închise. „Nu sunt renovate, nu sunt în funcţiune.

Noi nu putem promova Mangalia, de exemplu, ca staţiune balneo şi nici turistic dacă trecem pe lângă lucrurile acestea. (…) Trebuie să reglementăm ce facem cu proprietarii care de 20 de ani, de cinci ani au închis hotelurile şi se întâmplă aici ceea ce se întâmplă: paragină. Să ne facem paşii strategici pe care să-i urmărim în fiecare an ca să ajungem la o situaţie normală, să fructificăm ce ne-a dat Dumnezeu“, a declarat aceasta.

Taxă de paragină, după modelul Tusac

Aceasta a mai spus că, în opinia sa, ar trebui instituită o taxă pentru a-l obliga pe proprietarul hotelului respectiv să-şi întreţină obiectivul. Este o idee pe care a avut-o şi fostul primar PSD, Claudiu Tusac. Acesta a ins­tituit o taxă pe paragină, fără rezultate însă. „O taxă se pune şi în alte ţări dacă propietarul nu îşi întreţine faţada, spaţiul verde. Evident că pentru persoane fizice poate să existe un factor stimulativ, în alte ţări există reparaţia faţadei, la clădiri istorice mai ales, din efort personal, iar acea sumă este scăzută din impozitul pe venitul persoanei fizice. Dar în situaţia în care un investitor a cumpărat şi nu face nimic sigur trebuie să suporte consecinţele.

Nu poţi să strici tot aspectul unei staţiuni, al unui oraş până la urmă, doar pentru faptul că cineva nu vrea, atunci poate că o face intenţionat, nu ? Un investitor, dacă e un investitor adevărat, ştie să-şi dimensioneze plasarea capitalului încât să poată să şi întreţină investiţia pe care a făcut-o. Cred că aici s-a greşit, s-a cumpărat fără limită, unii au cumpărat zeci de hoteluri fără condiţii în contract de a menţine şi de a respecta arhitectura, PUZ-ul general“, a explicat Maria Grapini. În schimb, aceasta l-a lăudat pe Radu Mazăre pentru modul în care arată Mamaia, deşi nu a vizitat oficial staţiunea. ”Mamaia este o staţiune cât de cât rezolvată, să zicem aşa, nu putem să spunem că e aceeaşi problemă ca şi aici, şi cred că domnul Mazăre, având şi vechime foarte mare ca edil, se descurcă”, a menţionat Maria Grapini.

Se aşteaptă 30.000 de turişti

Vacanţa de 1 mai, care va dura practic cinci zile, va aduce pe litoral circa 30.000 de turişti, potrivit estimărilor Asociaţiei Litoral Delta Dunării.

Pentru aceştia s-au pregătit o serie de evenimente, de la spectacole, la parade de maşini, parade de motociclete şi concerte. În plus, va fi organizată şi deja tradiţionala slujbă de Înviere pe plajă. ”Vrem să batem recordul de vizitatori de anul trecut care a fost cifrat la 30.000 şi dacă vremea ne ajută şi se pare că ne ajută, vom avea o deschidere de sezon în forţă pe litoralul românesc”, a precizat preşedintele asociaţiei, Corina Martin.

Nicolae Bucovală, preşe­dintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a precizat că preţurile pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele în staţiunea Mamaia variază între 40 şi 75 de lei pe loc pe noapte, tarifele mai ridicate fiind acolo unde unitatea hotelieră oferă şi mic dejun inclus.

Acesta a precizat că vor fi şi oferte speciale la unele unităţi de cazare, printre care se numără masa de Paşte gratuită.

 

 

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă