31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDegringolada la burse

Degringolada la burse

Noile comentarii ale responsabililor Rezervei federale americane (FED) privind o posibila accelerare a inflatiei au determinat o cadere a burselor din Asia-Pacific, in frunte cu cele din Tokyo si Bombay.
Tokyo a incasat inca o data din plin tendinta descendenta imprimata de bursele din regiune de mai multe zile, indicele Nikkei devalorizandu-se cu 3,07%, aflandu-se ieri la cel mai scazut nivel din noiembrie 2005, iar Wall Street scazuse simtitor, urmata de alte burse mondiale. Analistii precizau ieri ca nervozitatea pe pietele bursiere este in mare parte artificiala, dar brokerii nu se asteptau la o revenire rapida a stabilitatii. La Hong Kong sau Sydney, la New York sau Shanghai, bursele erau in scadere, investitorii fiind ingrijorati din cauza lipsei de lichiditati financiare de care beneficiasera in ultimii trei ani.
Expertii atribuie aceasta degringolada recentelor comentarii ale presedintelui FED, Ben Bernanke, si a adjunctilor sai care au lasat sa se inteleaga ca este iminenta o noua crestere a dobanzilor. Aluziile lui Bernanke au facut sa se creada ca economia americana este expusa riscului stagflatiei iar daca asa ceva s-ar produce, va constitui un risc major pentru economia mondiala, se aprecia ieri la Tokyo. Guvernul nipon a facut apel la calm dar analistii estimau ca si in cazul in care piata americana isi revine, cea din Tokyo si altele din lume vor continua sa sufere. Bernanke este obligat sa creasca dobanzile din cauza temerilor inflatiei, declara strategul financiar de la Mitsubishi UFJ, subliniind ca „este cel mai rau scenariu posibil”. Banca Centrala Europeana (BCE) a decis ieri ridicarea cu un sfert de punct a ratei dobanzii, o decizie asteptata dupa multiple avertismente contra riscurilor derapajelor preturilor in zona euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă